L'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) preveu que el 2017 finalitzi la tendència de reducció de la població activa que es va iniciar fa cinc anys i que comenci un lent creixement fins a l'any 2030, quan aquesta magnitud se situarà en els 3,93 milions de persones.

En la presentació de l'estudi Projeccions de població activa 2015-2051, el director de l'Idescat, Frederic Udina, va explicar, ahir a Barcelona, que es preveu que, a partir de 2030, s'iniciï un nou període de disminució continuada de la població activa, que se situaria per sota dels 3,7 milions de persones al 2050. L'estudi de l'Idescat mostra que l'evolució de la població activa va tenir la seva punta el 2011, per «la fortíssima incorporació de les dones al mercat de treball» va apuntar el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras.

El pas de les generacions plenes (més nombroses i nascudes als anys setanta) cap al grup d'edats més gran de cinquanta anys, i la incorporació de les generacions buides (menys nombroses i nascudes als anys vuitanta i noranta), cap al grup de població de 25 a 39 anys determinaran l'envelliment de la població activa. Udina va assenyalar que la immigració arribada a la dècada dels 2000 no es podia preveure i que aquests tipus de fenòmens varien les prediccions estadístiques. En aquest context, va afegir que les «piràmides» de població ja no tenen forma de «piràmide» pròpiament dita, ja que s'ha reduït la població a les franges d'edat més joves i ha incrementat a les de més edat. De fet, actualment, la població s'està reduint al conjunt de Catalunya i això té efectes en la projecció de la població activa. Udina va explicar que l'estudi preveu tres escenaris de creixement de la població d'acord amb l'arribada de més o menys immigrants a Catalunya, però que l'Idescat ha agafat l'escenari més moderat per calcular les projeccions. Amb tot, la piràmide poblacional mostra un envelliment progressiu, en la línia amb el mateix fenomen que succeeix a tot Europa. En relació a la ràtio entre població activa i els inactius majors de 65 anys (que, en principi, serien beneficiaris d'una pensió de jubilació), Udina va indicar que anirà disminuint: si aquesta ràtio va arribar al 3,35 l'any 2008 i ha caigut al 2,84 l'any 2015, l'Idescat preveu que seguirà baixant fins el 2,35 ?l'any 2030.

La presidenta del Consell Català d'Estadística, Anna Cabré, va destacar que, més enllà de la població activa, cal tenir en compte la població ocupada i afiliada a la Seguretat Social, ja que actualment hi ha una bona part de la població activa que no treballa o que està «subocupada». Cabré va exposar que l'evolució de la població dependrà de la immigració i va recomanar que el fons de reserva de les pensions tingui un tractament «estructural» i no per tapar forats en moments de crisi.

Sobre la «sostenibilitat» del sistema de pensions, Junqueras va apuntar que hi ha factors inesperats que poden alterar les projeccions, a més d'altres elements com l'evolució de la renda per càpita o de les cotitzacions, que s'han de valorar per saber si el sistema serà sostenible o no.