El Govern ha elevat la previsió de dèficit pel 2016 al 3,6% del PIB i al 2,9% pel 2017, segons les previsions que ahir va presentar al Congrés el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, en el marc del Programa d'Estabilitat que es va enviar a Brussel·les. D'aquesta forma, la previsió del desfasament entre els ingressos i les despeses de les administracions públiques augmenta vuit dècimes pel 2016 i 1,5 punts per a l'any que ve. La previsió de la taxa d'atur per aquest any puja dues dècimes i se situa en el 19,9% de la població activa, mentre que pel 2017 puja tres dècimes, fins al 17,9%.

Quant al deute públic, el Govern creu que acabarà el present exercici en un 99,1% del PIB, nou dècimes més del previst fins ara, i baixarà el 2017 al 99%, enfront del 96,1% calculat fins aquest nou quadre de previsions macroeconòmiques. El ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, va afirmar que l'augment de 8 dècimes en la previsió de dèficit públic per aquest any es repartirà entre l'administració central i les comunitats autònomes, si bé va afegir que la distribució no serà al 50%.

Abans de comparèixer al Congrés per informar del programa d'estabilitat, De Guindos va afirmar que la Comissió Europea veu «realista» el nou quadre macroeconòmic d'Espanya i va subratllar que la previsió de creixement del PIB del 2,7% per aquest any i del 2,4% pel 2017 està en línia amb el consens del mercat i del que s'ha dit pel Fons Monetari Internacional (FMI). El ministre va destacar que la desacceleració global ha afectat a l'economia espanyola «però menys que als socis» la qual cosa ha permès una ampliació del diferencial positiu de creixement. Referent a això, va incidir que dins d'un context més pessimista sobre l'economia mundial, l'espanyola es comporta «diferencialment millor».

De Guindos va insistir que anteriorment el Govern va ser més pessimista en les seves previsions de creixement, que al final va anar millor del previst, i va afegir que «després hi ha hagut desviacions que han estat les que han estat». El ministre va recalcar que no culpa a ningú. Així mateix, va recordar que el Govern ja ha pres mesures per reduir el dèficit, com algunes mesures de no disponibilitat i recomanacions a les autonomies.

De Guindos va enaltir la important reducció del dèficit, que se situava en el 9,3% el 2011 i que aquest any serà del 3,6% del PIB. També va reiterar que el pes del deute públic s'ha reduït per primera vegada en el conjunt de l'economia, «que havia crescut moltíssim durant la crisi». De Guindos va incidir que cap país de la zona de l'euro ha fet un ajust com el d'Espanya, «i a més amb creixement econòmic». Al seu judici, Espanya és part de la solució del problema de la zona de l'euro mentre que fa tres o quatre anys era part del problema. El ministre va assenyalar que la finalitat és créixer i crear ocupació.

Els portaveus dels grups parlamentaris de l'oposició van mostrar la seva disconformitat amb el contingut de les previsions governamentals. El portaveu econòmic del PSOE, Pedro Saura, va acusar al ministre d'enganyar a Europa i als espanyols amb els Pressupostos de 2016 i saber que el dèficit s'anava a desviar, mentre que Podem va criticar que el Govern en funcions «amagui» informació a l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) al no presentar-los el Programa d'Estabilitat. Des de Ciutadans, el portaveu d'Economia, Toni Roldán, va subratllar que l'Executiu del PP deixarà un «forat profundíssim» al seu successor.