CaixaBank ha obtingut en el primer trimestre de l'any un benefici net de 273 milions d'euros, fet que suposa un 27,2% menys que en el mateix període de l'exercici anterior per l'impacte de la integració de Barclays Bank. Això no obstant, en la caiguda del benefici també han influït altres factors, com el descens dels tipus d'interès, la supressió de les clàusules sòl de les hipoteques o la menor aportació de les participades.

Tot i així, el conseller delegat de l'entitat, Gonzalo Gortázar, va valorar positivament l'exercici i va destacar que el resultat abans d'impostos, aquest sí comparable amb l'exercici anterior, ha augmentat fins al març un 78,7%, fins als 376 milions d'euros.

En roda de premsa, el directiu va detallar que el resultat del negoci bancari i assegurador ascendeix en aquest període a 544 milions d'euros, mentre que l'immobiliari ha generat un resultat negatiu de 144 milions, davant dels 557 milions de pèrdues del primer trimestre del 2015. Gortázar va fer també èmfasi en la bona evolució de la taxa de morositat, que baixa del 7,9 al 7,6%, així com de l'activitat comercial del grup i de la concessió de nou crèdit, amb un creixement de l'hipotecari del 45% i el del consum del 44%.

Més enllà del resultat econòmic, un altre tema va marcar la roda de premsa de CaixaBank: la nova oferta pública d'adquisició d'accions (opa) llançada pel grup català per endur-se el control de la totalitat del Banc Portuguès d'Inversió (BPI), del que ara posseeix un 44,1% del capital.

CaixaBank va decidir llançar una opa -la segona en poc més d'un any- després de no haver pogut arribar a un acord amb l'altra principal accionista del banc lusità, la multimilionària angolesa Isabel dos Santos, per buscar una solució al problema de concentració de riscos que BPI té a Angola a través de la seva filial BFA.

El banc català va demanar al Banc Central Europeu (BCE) la suspensió de qualsevol procediment sancionador contra BPI per aquesta qüestió per permetre-li trobar una solució a l'esmentada situació, ara que intenta de nou endur-se el control total del grup portuguès. «Tenim confiança en que ens serà atorgat aquest termini per poder arreglar aquest problema de concentració de riscos a Angola que té BPI», va afirmar Gortázar, que va afegir: «Estic segur que el BCE no pot fer una altra cosa més que ajudar en aquest procés».

El BPI manté una participació del 50,01% en BFA, de la qual ha de desprendre's per exigència del BCE, ja que considera que el sistema de supervisió bancària del país africà no és equivalent a l'europeu. En aquest sentit, Gortázar va plantejar que la sortida a borsa de BFA podria ser una bona solució a aquest problema de concentració de riscos, ja que això permetria als actuals accionistes «graduar la seva participació en el banc».

D'una altra banda, sobre el suposat cas d'extorsió protagonitzat per Ausbanc i Manos Limpias, Gonzalo Gortázar va negar haver rebut qualsevol «tracte de favor» per part de l'associació d'usuaris de la banca i va emmarcar en la «normalitat» la seva relació publicitària i de patrocini amb aquesta entitat, que després de l'escàndol ha donat per liquidada.

Després de presentar resultats, CaixaBank ha celebrat la seva junta general ordinària d'accionistes al recinte firal de Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès). En ella, el president de l'entitat, Isidre Fainé, va assegurar que les reformes impulsades els últims anys han servit per començar a corregir els principals desequilibris de l'economia espanyola, però va alertar que és «una labor inacabada». «Hem d'aprofitar els vents de cua de la recuperació per completar-la», va dir Fainé, que considera que els principals reptes de millora ara són la competitivitat, la reducció del dèficit públic i la creació de llocs de treball.

Fainé va comentar també que CaixaBank repartirà aquest any un dividend en efectiu equivalent almenys al 50% del benefici net consolidat de l'exercici i va avançar que Criteria reduirà progressivament la seva participació en el banc per elevar en Borsa el seu capital flotant.