La situació de l'economia espanyola ha millorat l'últim any en opinió dels socis de l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF), organisme que aglutina les empreses familiars més importants d'Espanya i que des d'ahir presideix Ignacio Osborne Cólogan, conseller delegat del Grup Osborne des del 1996, que substitueix al capdavant de l'IEF Javier Moll, president d'Editorial Prensa Ibèrica.

A banda de ser el marc en el qual es va fr oficial el relleu al capdavant de l'entitat, l'assemblea celebrada a Madrid va acollir la presentació d'una enquesta entre els socis de l'IEF sobre la situació econòmica i política a Espanya. D'aquest estudi se'n desprèn que els grans empresaris familiars espanyols tenen més confiança en l'evolució positiva de l'economia. D'aquesta manera, d'una escala que va del zero al nou, la nota mitjana obtinguda de les respostes se situa en el 5,46, quan fa un any era de 5,15 i quan en fa tres, el 2013, era de 2,16. En aquest context, Ignacio Osborne manifestava que «ens trobem davant d'un nou paradigma econòmic en el qual les empreses familiars, si volen ser protagonistes del seu destí, han de millorar el govern corporatiu, internacionalitzar-se i professionalitzar la gestió» i que, «com a part lògica d'aquest procés, han de créixer, guanyar dimensió».

En aquest context, Osborne lamentava que la paràl·lisi política que viu Espanya no contribueix a la recuperació econòmica. «El pitjor per a l'empresari -afegia-, tal com li passa a l'home, és la incertesa», una preocupació que comparteixen els socis de l'IEF: en l'enquesta elaborada per l'entitat la situació política rep una puntuació de 2,2 punts sobre 9, mentre que l'any passat la puntuació mitjana era de 2,98. «No és un vot de càstig dels empresaris cap als polítics -precisava Osborne-, sinó la constatació que vivim una situació anòmala, que no resulta positiva per a Espanya».