En l'argot dels amants del golf, el nou projecte que ha dissenyat el grup PGA Catalunya Resort es troba al tee, al punt de sortida. La companyia afronta un «forat» llarg, dels que requereixen diversos «cops» abans no s'aconsegueix ficar la piloteta blanca a dins. L'objectiu, segons avançava ahir el diari Expansión, posar en marxa d'aquí a tres anys unes vinyes, uns cellers, un estany amb «club nàutic» i una platja artificial, una hípica i nous habitatges de luxe. Amb el nou projecte, valorat en uns 20 milions d'euros, el propietari de PGA Catalunya Resort, Denis O'Brien -el tercer home més ric d'Irlanda segons la revista Forbes, amb una fortuna de 6 bilions de dòlars-, busca que el complex de Caldes de Malavella guanyi un «Gran Slam» (el màxim èxit que pot assolir un golfista professional) molt particular: que es confirmi com el millor camp d'Europa, amb la mirada posada en la possible designació de Caldes com a seu de la Ryder Cup 2022, la competició més emblemàtica del circuit golfístic internacional.

El ajuntaments de Caldes i Vilobí d'Onyar, els dos termes municipals afectats, estan al cas del nou projecte de PGA Catalunya Resort. «Fa dies que volta», apunta el batlle caldenc, Salvador Balliu (CDC), que observa en aquest nou anunci «més bones notícies» ja que, si esconfirmen els nous plans de Denis O'Brien, «l'oferta turística del golf guanyaria valor ?afegit» i s'obriria «una nova etapa».

De la seva banda, l'alcaldessa de Vilobí d'Onyar, Cristina Mundet (Grup Municipal Indepent), va explicar ahir que PGA Catalunya Resort ja havia posat el consistori al corrent de la intenció d'ampliar el complex. Mundet veu amb bons ulls la proposta, que considera «respectuosa» amb el territori i amb l'entorn i que permetria treure «rendiment» a uns terrenys, els del sector Can Palau, que no permeten usos urbanístics ni agrícoles. Mundet precisa que, dels nous equipaments esportius i d'oci projectats per PGA Catalunya Resort, el que acabarà afectant el terme de Vilobí «és l'estany». En aquest context, però, Mundet recorda que el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) s'ha hagut de «començar des de zero» després de vuit anys de tràmits perquè la proposta de l'anterior equip de govern «no era viable».

El desembre de 2014, els propietaris del Golf de Caldes ja van anunciar la intenció d'ampliar les instal·lacions en uns terrenys de Vilobí que ocupen 85 hectárees. Sobre el paper s'hi ha de construir un nou camp i una nova zona residencial, un projecte que, amb la reformulació del POUM, «molt probablement» es ?desenvoluparà amb més lentitud de la prevista, assenyala l'alcadessa.

El conseller delegat de PGA Catalunya Resort, David Plana, en declaracions a Expansión, afirmava que «les vinyes i els cellers les explotarem directament», però que «per a l'hípica buscarem una empresa que la gestioni». L'any passat, PGA va facturar 36 milions d'euros, un 33% més que el 2014, un creixement que Plana atribueix al negoci immobiliari, amb 47 parcel·les i vivendes venudes, principalment a clients estrangers, per un valor total de 24 milions.

Martí Nogué (IDS-MES), alcalde de Sils, el tercer poble que acull el PGA Golf al seu terme, entén que el projecte d'ampliació no afecta el municipi. Una modificació puntual del POUM de Sils permet a la companyia construir habitatges, però sobre la posada en marxa de nous equipaments l'Ajuntament no en té coneixement -«no ens han presentat res», precisa Nogué-. En aquest context, el gener de 2015 els terrenys que ocupava el circuit de Sils van passar a mans de PGA Catalunya Resort. Preguntat per si aquests terrenys podrien albergar alguns dels nous equipaments del golf d'aquí a tres anys, Nogué expressa «dubtes».