Quan es viu de lloguer, el trencament o el deteriorament de qualsevol dels elements de la casa pot acabar suposant una petita situació de crisi. És freqüent que després de l'esdeveniment 'dramàtic' sorgeixin dubtes o petits conflictes entre l'arrendador i el llogater fruit del desacord sobre qui s'ha de fer càrrec de la renovació o reparació de l'element espatllat.

Són molts, en ambdues cares de la moneda, els que no tenen clar què és el que corre del seu compte i què no, pel que en ocasions el que podria haver començat com un impediment quotidià pot arribar a convertir-se en una llarga i renyida disputa sobre el responsable monetari de la reforma.

Però, de què ha de fer-se càrrec el propietari?

Segons el que estableix la Llei d'Arrendaments Urbans, el propietari de l'habitatge arrendat està obligat a realitzar aquells arranjaments que siguin necessaris per conservar l'habitatge en "condicions d'habilitat".

Aquesta imposició obliga, segons recorden des Reparalia en la seva anàlisi sobre responsabilitats d'arrendatari i arrendador, l'amo de l'immoble a arreglar o reposar tot allò que tingui a veure amb els elements estructurals i essencials de la casa, estant forçat a realitzar els següents sanejaments de els quals el arrendat ha d'informar el més aviat possible:

- Reparar, renovar o substituir qualsevol element de les instal·lacions de conducció d'aigua i desguàs.

- Mantenir i conservar el sostre, les parets, el terra i la llar de foc en cas de comptar amb ella.

- Solucionar qualsevol problema relacionat amb la instal·lació elèctrica, les canonades i la calefacció.

- Substituir o reparar el termo en cas d'avaria o funcionament deficient.

- Reparar i substituir qualsevol electrodomèstic avariat si no es tracta d'avaries menors com el trencament d'un pilot o la decisió o desmillora d'un filtre.

- Acabar amb les plagues produïdes pel mal funcionament de les instal·lacions de la casa. Tot i que les que s'ocasionen pel mal ús o funcionament dels exteriors del bloc seran responsabilitat de la comunitat de veïns o de l'ajuntament local.

Què és responsabilitat de l'inquilí?

Hi ha certes coses que amb el transcurs de la vida quotidiana es deterioren o trenquen i que en tots els casos són exclusivament responsabilitat del llogater. Amb el contracte de lloguer de l'habitatge, l'arrendador contreu les obligacions següents:

- Pagar totes les factures d'aquells béns que es puguin mesurar a través de comptadors individuals: aigua, llum, gas, telèfon, etc. Comptant també amb el pagament de les despeses de qualsevol d'aquestes coses que es puguin generar durant una avaria.

- Qualsevol desperfecte que es derivi del mal ús de l'habitatge.

- Canviar o reparar les persianes, llums, bombetes i els forats realitzats en les parets per penjar quadres o decoració, també aniran del seu compte totes aquelles petites reparacions --les que tinguin un cost inferior a 150 euros-- que es derivin del desgast per l'ús quotidià de la casa si no s'arriba a través del contracte a un acord diferent.

- Arreglar qualsevol problema elèctric produït per una sobrecàrrega de la xarxa produïda per la connexió de més aparells dels que la instal·lació pot suportar.

Què passa en els casos d'urgència?

Si de cop i volta l'inquilí té una avaria greu la reparació no pot esperar gens ni mica, aquest serà lliure de fer arranjaments urgents que evitin que els danys vagin a més per després exigir al propietari el reemborsament del cost.

Si per contra és l'amo qui es veu obligat a realitzar una obra abans que finalitzi el contracte del seu inquilí, aquest es veurà obligat a aguantar-la, encara que li generi algun tipus de molèstia o dificultat en la vida casolana.

Això sí, si aquesta obra dura més de 20 dies i impossibilita l'ús d'un dels departaments de la casa, el preu del lloguer de disminuir en proporció a la part de la casa que no es pugui utilitzar durant el temps que en el qual transcorrin els treballs.

Convertir una casa en casa teva

A vegades l'inquilí lloga una casa en la qual no se sent del tot còmode, en què sent que falta una mica d'ell o que necessita certes millores per resultar més confortable o adaptar-se a les seves necessitats.

Realitzar obres per iniciativa pròpia si és possible encara que es visqui de lloguer. Això sí, tots aquells arranjaments que s'executin de buscar la millora i conservació de l'habitatge i han de comptar amb el consentiment explícit del propietari de l'immoble per evitar possibles disputes posteriors que podrien fins i tot comportar conseqüències legals.