Repunta la confiança entre les empreses gironines el segon i tercer trimestre de 2016, segons es desprèn de la Memòria Econòmica de Catalunya 2015, elaborada per les Cambres de Comerç -entre les quals les de Girona, Palamós i Sant Feliu de Guíxols- en col·laboració amb Banco Santander. Aquesta tendència, sosté l'informe, confirma «la continuïtat de la bona marxa de l'economia de Girona durant aquest any». L'Indicador de Confiança Empresarial Harmonitzat (ICEH) a la demarcació de les cambres de Girona ha repuntat el tercer trimestre i, a més, ho ha fet amb més intensitat que al conjunt de Catalunya, fet que ha permès situar l'índex de confiança de la demarcació per sobre del nivell del Principat i lluny de la mitjana espanyola.

Les dades de conjuntura confirmen la bona marxa de l'economia gironina des de principi de 2016. Per exemple, apunta la memòria, el nombre d'afiliats ha crescut un 3,9% respecte al mateix mes de l'any anterior, per sobre del 3,7% que ha crescut al conjunt de Catalunya. Aquest bon comportament del mercat laboral ve recolzat per la bona marxa del turisme -el nombre de visitants allotjats en hotels a la Costa Brava de gener a maig ha augmentat un 4,9% respecte al mateix període de l'any anterior-, i també pel dinamisme de les exportacions de béns, que en el període gener-abril han augmentat un 5,6% interanual, més que a les altres tres demarcacions catalanes.

Segons les cambres, l'economia gironina s'ha caracteritzat el 2015 per haver assolit rècords històrics en les exportacions de béns i serveis, en el nombre d'empreses exportadores regulars i en el nombre de turistes, variables que posen de relleu «l'èxit de la internacionalització de l'economia gironina».

En aquest context, el balanç turístic del 2015 «ha estat molt positiu a les dues marques turístiques que integren la demarcació»: els turistes allotjats en hotels ha augmentat un 8,1% a la Costa Brava -fins a un màxim històric de 3.240.400 persones- i un 5,8% a la marca turística del Pirineu (que inclou 9 comarques, de les quals 3 pertanyen a Girona). El 2015 també ha estat un any força positiu per al turisme rural tant a la Costa Brava (que ha assolit un màxim de 98.000 turistes, un 16% més que l'any anterior) com a la marca turística Pirineus (que ha crescut un 17%).

Per la seva banda, les exportacions de béns han assolit un màxim històric de de 4.681 milions d'euros a Girona, un 6,5% més que el 2014. Aquesta favorable evolució, quatre dècimes superior a la mitjana catalana, s'ha produït gràcies a la millora de les exportacions a gairebé tots els principals sectors econòmics, diu la memòria. Però els dos sectors que més han contribuït a aquest creixement han estat, primer, els productes químics, que han registrat un augment del 23% i és el segon sector exportador més important amb un 17,6% de les exportacions totals, i, segon, el sector de fabricació de maquinària per a altres indústries, que ha registrat un augment del 15,1% i és el tercer sector exportador més important a la província.

En canvi, el sector càrnic, que és el principal sector exportador amb un 27,3% de les exportacions totals de la província, ha experimentat un petit retrocés del 0,6% respecte a l'any 2014. L'altra bona notícia de 2015 és que Girona té ja 3.295 empreses exportadores, de les quals 1.103 són exportadores regulars, sent aquesta darrera dada la més alta de la sèrie històrica. La bona marxa de l'economia gironina ha tingut el seu reflex en l'evolució del mercat de treball. El nombre d'afiliats ha crescut el 2015 al ritme més alt des de l'inici de la crisi (3,8%), en línia amb la mitjana de Catalunya, tal com ve succeint els darrers anys. En termes absoluts, el 2015 el nombre d'afiliats ha augmentat en 9.912 persones respecte a l'any anterior, dels quals el 75% han estat al sector serveis (7.508), el 14% a la indústria (1.394) i la resta a la construcció (1.098). En paral·lel, el nombre d'aturats registrats també ha registrat un descens per tercer any consecutiu i s'ha reduït un 10,1% el 2015, similar al descens del 10% registrat pel conjunt de Catalunya. Però la xifra d'aturats de 2015, prop de 50.000 persones, encara és gairebé el doble de la que hi havia el 2007, 25.000 persones. Tot i així, la taxa d'atur registral de Girona és la més baixa de totes les demarcacions catalanes i, a més, es redueix gairebé dos punts el 2015 fins a situar-se en el 15% (similar a la de Catalunya).

L'anàlisi comarcal mostra que totes les comarques de Girona han augmentat el nombre d'afiliats el 2015, oscil·lant entre el 0,1% del Ripollès i el Baix Empordà, i el 6,1% del Gironès. La comarca que més han contribuït a l'augment de les afiliacions a la província ha estat el Gironès (amb 5.472 afiliacions netes més, el 55% de les creades al conjunt de la província), seguida a distància de la Selva i l'Alt Empordà (amb prop més de 1.000 afiliacions netes més cadascuna d'aquestes).

Segons estimacions pròpies, el VAB (valor afegit brut) a preus corrents de la província de Girona ha crescut un 3,6% el 2015, la taxa més elevada des de 2008, que suposa una important acceleració respecte a l'1,3% estimat per al 2014. Els resultats de l'Enquesta de Clima Empresarial que realitzen les cambres en col·laboració amb l'Idescat, mostra que la marxa dels negocis ha millorat el 2015 a tots els sectors en comparació a l'any anterior, malgrat que al comerç encara és negativa. La indústria és el sector que presenta una millor evolució el 2015, superant també a la resta de demarcacions catalanes.

Tot i la recuperació econòmica, el teixit empresarial de la província encara retrocedeix el 2015, però sí s'observa un augment de la dimensió mitjana de l'empresa gironina. El nombre d'empreses amb assalariats s'ha reduït en 305, fins a les 28.118 empreses. Tanmateix, aquest descens es dóna només en el grup d'empreses més petites (d'1 a 49 treballadors), mentre que augmenta tant el nombre de mitjanes empreses (de 50 a 200 treb.) que passa de 274 el 2014 a 299 el 2015, com del nombre de grans empreses (més de 200 treb.) que passa 53 a 57, cosa que significa que algunes empreses han guanyat dimensió i han passat de petita a mitjana empresa o de mitjana a gran empresa.