De la reunió que van mantenir ahir a la tarda amb la direcció de l'empresa, els representants dels treballadors de Nylstar de Blanes, l'antiga SAFA, en van sortir en estat de xoc: la trobada era per discutir els termes de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que preveia acomiadar 73 persones, però els sindicats en van sortir amb un disgust majúscul, ja que l'empresa els va comunicar la seva intenció d'ampliar l'ERO d'extinció per tal d'enviar al carrer 180 dels 219 empleats que té la factoria tèxtil, el 82% de la plantilla. Fonts coneixedores de la negociació van explicar a Diari de Girona que la intenció de Nylstar és que els acomiadaments es facin efectius al mes d'agost; la cosa no acaba aquí, però: els «problemes de liquiditat» de la companyia -propietat de la societat «d'inversions alternatives» Praedium, fundada el 2003 per Alfons Cirera- motivaran la presentació d'un nou ERO temporal que es mantindria vigent fins que els acomiadaments es facin efectius. Aquesta maniobra s'explica, assenyalen les mateixes fonts, perquè Nylstar no pot assumir el pagament de les nòmines dels treballadors -de fet, segons denunciava dimarts passat Josep Serra, secretari general de CCOO d'Indústria de Girona, l'empresa no pot fer front ni al pagament de les factures de la llum.

De confirmar-se les intencions de la direcció de Nylstar, dels 219 treballadors que ara té en nòmina, que encadenen diversos expedients de regulació d'ocupació temporals l'últim dels quals va expirar tot just fa uns dies, només en quedaran uns 40, una reducció de plantilla substancial que fonts coneixedores de la negociació interpreten com un «pas clar» cap al tancament definitiu de la planta de fabricació de filatura de niló.

Assemblea

Per avui hi ha convocada una assemblea de treballadors, que es preveu amarga després de les notícies que van conèixer, ahir, els representants sindicals. En aquest sentit, el sindicat UGT ha demanat a la Generalitat que «intervingui i s'impliqui» en el procés negociador de l'ERO. L'organització expressa «absoluta manca de confiança» en la direcció i recorda que la «molt precària situació» d'una part dels treballadors, d'«avançada edat laboral». El secretari general ugetista a les comarques de Girona, Xavier Casas, subratlla que el comitè de Nylstar «ho ha intentat tot» per fer possible la viabilitat de la factoria; en aquest context, interpreta la intenció de la direcció de fer fora a 185 treballadors com «una declaració de guerra». Praedium, amb seu a Sant Adrià del Besós, gestiona diverses societats i inversions: Praedium Global Investment (PGI), dedicada al sector immobiliari, i Praedium Desarrollos Urbanos, «especialitzada en la gestió d'inversions en dificultats» i en la «captació d'oportunitats», segons consta en el web corporatiu del grup, per una banda; i, per l'altra, a banda de Nylstar, el grup disposa de la filial nàutica Marivent, que es presenta com a «un dels principals minoristes i proveïdors de la indústria europea del iot» i que té «dos milions (d'euros) de capital compromès», i de Lupo, firma barcelonina gairebé centenària dedicada al mobiliari de disseny i que «ha estat seleccionada per ser l'única llicència de la Casa Milà-La Pedrera en pell».

Praedium es va fer amb el 100% de l'accionariat de Nylstar l'any 2009, en tercera subhasta judicial, per 1,8 milions d'euros. L'aleshores directora general de Praedium, Montse Figueras, assenyalava que apostaven per la factoria de Blanes perquè consideraven que era un «projecte viable», tot i que havia tancat l'exercici 2008 amb pèrdues. Aquell any la companyia havia aprovat un pla de viabilitat centrat en una important reducció de costos; entre altres mesures, Nylstar va promoure una reducció de plantilla que va afectar una cinquantena de treballadors. Ahir, aquest diari va intentar contactar amb representants de Praedium, sense èxit.