L'economia catalana creixerà aquest any el 2,9% i el 2017 el 2,7%, segons l'estudi del BBVA Research, presentat ahir a Barcelona. Tot i això, les dades d'ocupació del juliol i l'agost més el creixement del segon trimestre, si es confirma que sigui a l'entorn de l'1% en relació amb el primer trimestre, farà revisar a l'alça la previsió d'aquest 2016, que es podria situar en el 3,3%. Per contra, l'impacte del Brexit obligarà a restar sis dècimes al creixement previst per al 2017. Amb aquestes xifres, entre el 2014 i el 2017, Catalunya registrarà de mitjana anual el creixement més elevat des del 1981. La bona marxa de l'economia permetrà crear 215.000 llocs de treball entre el 2016 i el 2017 i situarà la taxa d'atur en el 12,8%.

L'impacte del Brexit reduirà unes tres dècimes el creixement del PIB català per aquest any però tot i això no es traduirà amb una reducció de les previsions de l'economia per aquest any, segons defensa Rafael Doménech economista en cap d'Economies Desenvolupades del BBVA Research.

Ritme accelerat

Doménech va explicar que l'economia catalana registra un ritme molt accelerat, que si es confirma en el segon trimestre un creixement de l'entorn del 0,9% o de l'1% en relació amb el primer trimestre, i s'acompanya d'unes xifres d'afiliació a la Seguretat Social dels mesos de juliol i agost positives, amb molta «facilitat» a la tardor s'haurà de revisar a l'alça la previsió de creixement del 2,9% per aquest 2016 i enfilar-la fins ben bé el 3,3%, una taxa idèntica al tancament del 2015. On sí que el Brexit impactarà serà en la previsió per al 2017, que en comptes de ser del 2,7% es podria reduir fins a sis dècimes. Tot i això, la suma de creixement dels dos anys no es veurà modificada i per això la creació d'ocupació per aquest bienni es preveu que sigui de 215.000 llocs de treball, cosa que farà baixar la taxa d'atur fins el 12,8%, una taxa que no es veia a Catalunya des del tercer trimestre del 2008 (11,23%).

Ocupació precrisi, el 2019

En cas de complir-se aquestes previsions del BBVA, l'economia catalana creixerà durant un període acumulat de quatre anys, entre el 2014 i el 2017, i ho farà a un ritme sostingut que no es veia en la sèrie del PIB des de l'any 1981, segons va destacar Doménech. El BBVA Research no sap quins seran els sectors que crearan més ocupació en aquest bienni, però a la vista dels resultats registrats aquests últims trimestres, la creació d'ocupació a Catalunya, tot i ser més rellevant en el sector serveis, també ho és en tots els sectors d'activitat, destacant la indústria i la construcció. Si es manté el ritme de creació de llocs de treball com s'ha assolit aquest bienni entre el 2016 i el 2017, faran falta dos anys més, fins al 2019, per arribar als nivells d'ocupació que hi havia a Catalunya abans de l'esclat de la crisi econòmica, el 2008.

La previsió a la baixa de les previsions per al 2017 no només està condicionada a l'impacte del Brexit, sinó que hi ha altres factors que ha destacat Doménech com són les incerteses polítiques per la manca de govern a l'Estat espanyol o les polítiques d'austeritat que imposi la Unió Europea per valor d'uns 10.000 milions d'euros per complir amb l'objectiu de dèficit, entre d'altres. Doménech, però, va subratllar que en cas de complir-se les previsions del BBVA per aquest 2016 de creixement del 3,3% i del 2,3% per al 2017 després del Brexit, els ajustos pressupostaris podrien estar condicionats no només per la via de les retallades sinó per la via dels ingressos.