CCOO alerta que la planta de Nylstar pot entrar "en fallida tècnica"

El sindicat creu que la producció de 100 tones mensuals no permetran cobrir despeses ni remuntar les pèrdues acumulades de 23,8 milions d'euros

04.11.2016 | 19:49
Planta de Nylstar a Blanes

El sindicat CCOO ha criticat que la represa de la producció a la tèxtil Nylstar "no ofereix garanties de futur" i alerta que la planta de Blanes (Selva) pot entrar "en fallida tècnica". Per a sindicat, les 100 tones mensuals de fil de niló –que es preveuen augmentar a 250 en un any- no permetran cobrir despeses ni tampoc remuntar les pèrdues acumulades en els darrers cinc anys, que sumen 23,8 milions d'euros (MEUR).

Per això, CCOO aposta obertament per reclamar al Grup Praedium que presenti concurs de creditors, ja que això permetrà "desbloquejar la situació" i definir "un pla de viabilitat que garanteixi la continuïtat de l'activitat industrial o una alternativa que asseguri mantenir el màxim de contractes possible".

Per a CCOO, minoritari al comitè d'empresa, la situació actual de Nylstar no ofereix garanties de futur (com ja va passar a l'agost, quan el sindicat no va signar els acords per a l'ERO temporal). CCOO referma que manté "la manca de confiança" en la direcció de la planta, que es troba sota mans del Grup Praedium i el seu accionista majoritari, Alfons Cirera.

Per al sindicat, les 100 tones de fil de niló que s'han començat a fabricar no són suficients per remuntar l'empresa. D'entrada, CCOO recorda que aquesta xifra suposa "el 10% de la producció que es feia fa tres anys" i, per això, ja avança que "la venda del producte no cobrirà les despeses actuals de la planta" ni tampoc permetrà remuntar les pèrdues acumulades en els darrers cinc anys (que són de 23,8 MEUR).

Per tot plegat, el sindicat creu que Nylstar pot entrar "en fallida tècnica". A més, CCOO recorda que la direcció de la tèxtil encara no els ha aclarit "la naturalesa, l'origen ni la quantitat exacta de l'aportació de capital per recuperar la producció". Una injecció que l'empresa va situar en 5 MEUR, aportada a través del soci majoritari del Grup Praedium.

La sortida, el concurs de creditors

"Davant aquest escenari, CCOO continua reclamant que es presenti concurs de creditors, per poder desbloquejar la situació i definir un pla de viabilitat que garanteixi la continuïtat de l'activitat industrial o una alternativa que asseguri el manteniment de la màxima ocupació possible", indica el sindicat en un comunicat. En aquests moments, a la planta hi ha treballant una vuitantena de treballadors, que fan torns rotatius per evitar perdre el subsidi d'atur (ja que fins al 31 de desembre, la plantilla es troba afectada per l'ERO temporal).

Nylstar va reprendre la producció de fil a principis de setmana, després d'estar vuit mesos aturada. La direcció ha començat amb 100 tones mensuals, que en un any preveu ampliar fins a les 250. La fàbrica ha deixat de produir fils comuns (aquí, sosté que no pot competir amb Àsia) i se centra en aquells especialitzats.

Són fils més resistents, elàstics o que incorporen un tractament que els fa més suaus i amb propietats cosmètiques. El seu preu de mercat és d'entre 6 i 53 euros el quilo (com a mínim, el doble del fil estàndard). Es destinen al món de l'esport o al sector de la llenceria.

L'empresa de Blanes preveu anar augmentant el volum de comandes en els propers mesos. Ja ha alertat, però, que amb això no n'hi haurà prou per donar feina a tota la plantilla (que actualment és de 190 treballadors). Nylstar calcula poder mantenir-ne una d'estable que se situï entre els 80 i els 100 empleats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Un grup de nens, entrant a una escola de Lloret de Mar.
Un estudi estableix que les famílies gastaran 1.212 € per fill en el proper curs

Un estudi estableix que les famílies gastaran 1.212 € per fill en el proper curs

Els alumnes matriculats en l'educació pública pagaran una mitjana de 841 euros, mentre que els que...

L´atur, el repte pendent de la UE

Els Vint-i-set arriben al desè aniversari de l'inici de la crisi financera i econòmica més...

Més de 400.000 catalans han demanat crèdit per poder pagar les seves vacances

Catalunya és la segona autonomia amb major nombre d'endeutats per aquest motiu. Un 58% dels...

Brussel·les renya les autonomies per les restriccions a la implantació del comerç

La Comissió Europea reclama a les comunitats mesures liberalitzadores i alerta contra la...

Enllaços recomanats: Premis cinema