La ministra d'Ocupació i de la Seguretat Social, Fátima Báñez, va qualificar de «constructiva» la reunió mantinguda ahir pel president Mariano Rajoy amb els presidents de la CEOE i Cepyme, Joan Rosell i Antonio Garamendi, i el secretaris generals de les CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Josep Maria Álvarez. A la trobada, va precisar la ministra, que també hi va ser present, Rajoy va marcar com a línies vermelles «garantir l'estabilitat pressupostària» (el compliment del límit de dèficit acordat amb Brussel·les és intocable, va traslladar Rajoy als agents econòmics i socials) i mantenir «els aspectes de la reforma laboral que funcionen» sense obrir-se, en cap cas, a derogar-la.

Báñez va transmetre la disposició del Govern espanyol al diàleg social: «Estem disposats, des del diàleg constructiu, a veure què podem millorar». En paral·lel, la titular d'Ocupació, demanava «generositat, responsabilitat i compromís» als interlocutors.

Els sindicats, de la seva banda, es mostraven optimistes i argumentaven que la nova conjuntura política, amb un govern en minoria al Parlament, els permetrà avançar en alguns aspectes: «el binomi negociació-mobilització» pot funcionar bé aquesta legislatura, assenyalen. En aquest context, l'Executiu també avançava que presentarà una proposta per revisar el salari mínim interprofessional perquè sigui vigent una o dues legislatures. Els presidents de la CEOE i de Cepyme també van subratllar la importància de la nova conjuntura política assegurant que durant els pròxims anys les decisions passaran pel parlament espanyol i que no es prendran únicament als ministeris. És per això que ha destacat la importància «de donar cabuda al diàleg social(...); aquesta legislatura serà el moment per als grans pactes», va declara Garamendi.

El PIB creix al 0,7%

El producte interior brut (PIB) espanyol ha registrat una variació del 0,7% en el període entre juliol i setembre de 2016, en relació amb el trimestre precedent, segons les dades de la Comptabilitat Nacional, que ha publicat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquesta taxa és una dècima inferior a la registrada el trimestre anterior, quan el creixement de l'economia espanyola es va situar en un 0,8%. D'altra banda, la taxa anual del PIB ha estat del 3,2% en el tercer trimestre. Aquesta taxa és dues dècimes inferior a la registrada el segon trimestre, quan el PIB va augmentar un 3,4%. Les dades de creixement del PIB espanyol confirmen les estimacions que va fer l'INE el 28 d'octubre en les dades avançades de Comptabilitat Nacional.

La contribució de la demanda nacional al creixement anual del PIB registrat en el tercer trimestre de 2016 és de 2,6 punts, tres dècimes inferior a la del segon trimestre (2,9 punts).