El preu de l'habitatge va pujar l'any passat a totes les comunitats, sobretot a Madrid, on els pisos es van encarir el nou per cent, i a Catalunya, amb un repunt del 7,4%.

Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la variació anual de l'índex de preus d'habitatge va augmentar mig punt en el quart trimestre i es va situar en el 4,5 per cent, de manera que suma tres anys consecutius a l'alça i s'anota el repunt més gran des del 2007.

En el quart trimestre de l'any 2016, els preus van pujar a totes les comunitats autònomes, excepte a Castella-la Manxa, on van restar estables.Els majors increments es van registrar a Madrid (9%), Catalunya (7,4%) i Balears (5,7%), en tant que els menors avenços van correspondre a La Rioja (0,3%), Múrcia (0,7%) i Castella i Lleó (0,8%).

Si s'analitza el cas de l'habitatge nou, la pujada més gran correspon a Extremadura, amb el 6,9%, seguida de Madrid, amb el 6,4%, i Canàries i Catalunya, totes dues amb el 5,3 per cent.

Cantàbria, amb l'1,4 per cent, va ser la comunitat on menys es va encarir el preu de l'habitatge nou.

Respecte a les de segona mà, els preus van pujar a totes les autonomies menys a Castella-la Manxa (-0,6%), Extremadura (-0,1%) i La Rioja (-0,4%).

Enfront d'aquestes baixades destaca l'increment del 9,5 per cent de Madrid, el 7,7 per cent de Catalunya i el 6 per cent de les Balears.

La visió dels experts

Els experts consideren que aquestes dades revelen la consolidació de la recuperació del sector immobiliari i que aquesta s'està produint amb diferents velocitats depenent de la zona.

Els immobles de segona mà es van encarir en 2016 una mitjana del 4,4 %, mentre que els preus mitjans de les cases d'obra nova van tancar l'any amb un increment del 6,5 %.

El 2007, últim any del boom immobiliari, els preus van pujar el 9,8 %. Posteriorment, van encadenar sis anys a la baixa, amb reculades de fins al 13,7 % en 2012; i van començar a remuntar en 2014, quan els preus van créixer el 0,3 %, mentre que en 2015 es van incrementar el 3,6 %.

El ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, va dir al Congrés que les dades sobre l'evolució del preu de l'habitatge són «positius» i responen «a la recuperació econòmica» i, especialment, «a la recuperació de l'ocupació».

A més, van «en paral·lel» a la recuperació del crèdit hipotecari, per la qual cosa és «molt important» treure endavant «el més aviat possible» la nova llei hipotecària, ha advertit.

El titular d'Economia ha recordat que entre els màxims que es van aconseguir en 2007 i els pitjors moments de la crisi, els preus van arribar a caure un terç. «El preu de l'habitatge segueix el seu recorregut a l'alça amb una pujada moderada i sostinguda, amb un lleuger repunt enfront de la pujada de fa un any», va destacar el director del Gabinet d'Estudis de pisos.com, Manuel Gandarias.

El principal repte del sector, apunta, pansa per contenir els costos del sòl i d'edificació, «que s'estan incrementant a un ritme molt superior al creixement dels preus dels habitatges». Per al cap d'estudis d'idealista.es, Fernando Encinar, les xifres mostren una nova normalitat, encara que de tres velocitats diferents, depenent de la zona.

Així, mentre a Barcelona els preus creixen amb força i ja s'han recuperat en més d'un 30 % des de mínims; en altres capitals, com Madrid, València, Sevilla, Alacant o Sant Sebastià, la «recuperació és clara, encara que no tan forta».

Per contra, hi ha «àmplies» regions d'Espanya on el preu de l'habitatge usat segueix caient i no hi ha aspectes de millora, perquè «un estoc que no acaba de netejar-se i una falta de demanda segueixen tensionando els preus a la baixa», segons Encinar.