L'escorxador transfronterer d'Ur entrarà en funcionament la primera setmana d'abril, segons va explicar ahir al matí el president del Consell Comarcal de Cerdanya, Ramon Moliner, als ramaders i carnissers de la comarca que se'n beneficiaran.

La instal·lació, promoguda pel Consell Comarcal de Cerdanya i el Sindicat de l'Escorxador de Bourg-Madame, ha estat finançada al 50% pels dos socis i ajuts europeus amb un cost de cinc milions i mig d'euros, va començar a construir-se l'any 2009 i ha patit diferents aturades per falta de finançament.

Davant la imminent obertura el Consell Comarcal de la Cerdanya ha organitzat una visita a les instal·lacions pels carnissers i ramaders de la comarca. Es calcula que fins a 300 ramaders es beneficiaran del servei que oferirà el nou equipament. El president del Consell Comarcal, Ramon Moliner, assegura que «aquest escorxador ha de substituir el que hi havia a Puigcerdà i el que hi ha a Bourg-Madame».

Després de vuit anys d'ençà que van començar les obres, l'escorxador transfronterer, està preparat per començar a sacrificar animals. Segons explica Moliner, les obres a les instal·lacions «estan finalitzades i tan sols s'està pendent de l'expedient administratiu francès perquè entri en funcionament. El nou escorxador neix fruit de la necessitat, ja que tant l'escorxador de Puigcerdà com el de Bourg-Madame són antics i tenen unes instal·lacions obsoletes.

Es va triar el municipi francès d'Ur, ja que és al centre de Cerdanya, a mig camí entre la part francesa amb més ramaders i Puigcerdà, amb més carnisseries.

L'equipament inclou una sala per especejar, segons el president comarcal, «una sala de desfer permetrà que surtin ramaders que puguin engreixar, matar i comercialitzar els seus animals». Moliner explica que uns 300 ramaders i carnissers dels dos costats de la frontera es beneficiaran del nou escorxador, on es preveu que es processin unes 400 tones de carn a l'any. El personal que treballarà a l'escorxador serà de tres persones, les mateixes que ara s'ocupen de l'escorxador de Bourg-Madame.

A més, la nova instal·lació, permetrà sacrificar cavalls i vaques adultes, cosa que en aquest moment no es pot fer a l'escorxador de Puigcerdà.