El Govern central ha reclamat recentment a les comunitats autònomes que de forma unànime encomanin al Servei Públic d'Ocupació (SEPE) la competència de gestionar el Pla Prepara de forma extraordinària i limitada per poder prorrogar-lo, mentre dissenya juntament amb els agents socials un nou marc de protecció per a les persones aturades. Així ho va manifestar la ministra de Treball, Fátima Báñez, durant una intervenció al Congrés per explicar els plans de l'Executiu per donar continuïtat a aquest pla, que es troba caducat des del passat ?? d'agost.

El pla Prepara, que està destinat a donar una ajuda als aturats de llarga durada (entre ??? i ??? euros mensuals durant sis mesos), ha de ser negociat amb els agents socials i les comunitats autònomes per aconseguir un nou sistema d'ajuts als col·lectius més vulnerables.

El nou pla està relacionat amb el fet que la taxa d'atur s'hagi situat per sota del ??? en termes EPA, que era el llindar que es va decidir en el seu dia. Per altra banda, una recent sentència emesa pel Tribunal Constitucional estableix que són les comunitats autònomes i no l'Administració central les que han de gestionar aquests recursos.

La pròrroga del pla tindria lloc fins a la renovació dels sistemes de protecció als aturats. El pla Prepara ha beneficiat uns ???.??? treballadors a tot Espanya.