El candidat del PSC, Rafel Bruguera, va assegurar ahir que la seva formació representa un «catalanisme progressista, obert, que no entén la pàtria com un temple ni com un lloc sagrat per ser adorat, sinó que la pensa com una àgora oberta de bat a bat al pensament crític, al progrés i a la bona entesa tant amb els veïns espanyols, com amb els mediterranis i europeus». Bruguera va dir que aquest catalanisme xoca davant d'un que és «tancat» i que «és molt del segle XIX».

Per al cap de llista, aquest està representat per les «famílies de sempre» que «han utilitzat i utilitzen el país de tots per amagar les seves mancances». Per això va demanar el vot «massiu del gironins i gironines que se senten catalanistes i progressistes per construir entre tots una Catalunya dins d'una Espanya diferent».

En aquest sentit, va dir que el vot al PSC és «un vot per fer polítiques d'esquerres i ambiciós al màxim per a una Catalunya com a nació». Una nació on, va dir, els socialistes es comprometen a donar la màxima lliertat i poder de decisió, a respectar la identitat catalana, a respectar les competències pròpies i a oferir un tracte fiscal just.

Bruguera va voler simbolitzar ahir el tancament de campanya amb un acte a Empúries, tot recordant l'arribada de la torxa olímpica al 1992 quan era alcalde i en un moment que, diu, va representar el punt àlgid del catalanisme progressista.