En aquest marc, ha apostat perquè els dos països 'treballin plegats' en temes en què 'l'experiència espanyola és més rica', i on 'els interessos compartits ens han d'acostar' com per exemple 'l'Amèrica Llatina, el pròxim orient, el món musulmà, Àfrica, i en general aquesta visió integradora del Món'.

Segons Zapatero, la jornada electoral als Estats Units 'ha posat de manifest la vitalitat d'aquest país, de la democràcia i del vot per canviar les coses', i l'elecció d'Obama 'obre un nou període d'esperança per als Estats Units i per al món', i 'marca una nova etapa per a un gran país en un moment tan decisiu per a la transformació del món'. 'Per als ciutadans nord-americans s'obren noves oportunitats de progrés i benestar com a protagonistes d'un canvi col·lectiu', basat en els valors de 'solidaritat' 'unitat' i 'esperança' ha dit Zapatero, que ha assegurat que els Estats Units tenen ara 'l'oportunitat d'estendre aquest gran projecte al conjunt de les relacions internacionals'.

El president del govern espanyol ha enviat un missatge al nou líder nord-americà tot assenyalant que els Estats Units 'disposa de molts aliats i amics desitjosos, com ho està Espanya, de treballar junts en les grans qüestions internacionals', com 'la lluita contra el terrorisme', 'posar fi als conflictes en curs' i 'afrontar qüestions globals com la lluita contra la pobresa i contra el canvi climàtic'. A més, segons Zapatero, l'elecció d'Obama 'es produeix a més quan s'ha fet evident la necessitat de treballar junts davant la crisi internacional', i fer-ho 'sobre les bases que ha defensat Obama durant la campanya', que 'coincideixen amb la visió europea'.

L'Estat serà 'amic i aliat'

En aquest marc, Zapatero ha expressat la seva 'satisfacció' per 'la forma d'entendre la projecció internacional del país que ha manifestat Obama, per la seva capacitat d'escoltar, per la seva invitació al diàleg', que 'avui és més necessària que mai'. També 'per la seva aposta per el multilateralisme, per la lleialtat amb els aliats, amb els Drets Humans', i per la integració europea. 'Sempre he pensat que una Europa forta és condició indispensable per a un vincle transatlàntic fort', ha dit, i 'Europa ha de respondre ara a les expectatives que s'obren des dels Estats Units'.

Segons Zapatero, 'Obama tindrà en Espanya i en el seu govern un amic i un aliat fidel' perquè 'vull que treballem junts en temes en què l'experiència espanyola és més rica', i on 'els interessos compartits ens han d'acostar' com per exemple 'l'Amèrica Llatina, el pròxim orient, el món musulmà, Àfrica, i en general aquesta visió integradora del Món'. 'Em proposo insistir en això de manera singular en l'àmbit de les relacions bilaterals', ha dit Zapatero, i especialment durant la pròxima presidència espanyola de la UE al 2010', perquè 'tinc plena confiança que s'obre un horitzó encara més prometedoren les relacions entre Espanya i els Estats Units, entre Europa i els Estats Units, i per a un món més equilibrat, just, amb més aspiracions en favor de la pau i la seguretat compartida'.

Segons Zapatero, la 'transformació' que implica l'elecció d'Obama 'tindrà impacte en les relacions bilaterals', que 'viuran una etapa de més intensitat', 'de compartir més projectes junts', i per tant 'més fluida i positiva'. 'Crec que la UE i els EUA junts, amb el mandat que van donar ahir els americans del nou temps, tenen una enorme responsabilitat històrica per encaminar un segle XXI de més pau i equilibri en el Món', ha dit.

Zapatero també ha fet un paral·lelisme entre la situació als Estats Units i a l'Estat quan ha destacat l'altíssima participació i 'l'esplèndit discurs de McCain', que va mantenir 'una actitud exemplar en el tràmit d'acceptar una derrota'. 'Els seus elogis al senador Obama i el seu compromís de contribuir a sumar esforços va ser tot un exemple que eleva la política, que la fa més confiable i apreciable, i m'agradaria ressaltar-ho perquè ho vaig viure d'aquesta manera', ha destacat.