El Ple de la sala penal de l'Audiència Nacional va decidir ahir, per 14 vots a favor i només 3 en contra, declarar el jutge Baltasar Garzón incompetent per investigar els crims de la Guerra Civil i el Franquisme, deu dies després que el magistrat decidís inhibir-se a favor dels Jutjats d'Instrucció territorials. El Ple considera que l'Audiència Nacional no és l'organisme competent per investigar aquesta causa, però sí que avala la decisió de Garzón de deixar en mans dels jutjats provincials l'obertura de fosses.

Els jutges Clara Bayarri, Ramón Sáenz Valcárcel i José Ricardo de Prada van discrepar de la decisió que van avalar els altres 14 magistrats del Ple de la sala penal de l'Audiència Nacional. En l'esmentada votació es va rebutjar que el delicte contra alts organismes de la nació pel qual Garzón va considerar que les desaparicions i morts succeïdes durant aquesta època havien de ser investigades per l'Audiència Nacional pugui ser aplicat a aquest cas, atès que no existia com tipus penal en el moment en el qual es van produir els fets.

A més, el Ple va afegir que, donada la condició de les persones a les quals podrien imputar-se les desaparicions -membres de Governs franquistes i, per tant, aforats- la seva responsabilitat en aquests fets correspondria en tot cas al Tribunal Suprem. Malgrat això, l'Audiència Nacional no ha declarat la nul·litat de les actuacions adoptades pel jutge central d'Instrucció número 5 i defensa que la investigació ha de continuar. En aquest sentit, Garzón ha ampliat el nombre de Jutjats Degans i d'Instrucció als quals remetrà la causa que va obrir el 16 d'octubre.