La ministra d'Afers Estrangers d'Israel, Tzipi Livni, va rebutjar ahir la presència d'observadors internacionals a la Franja de Gaza, que l'Exèrcit israelià va envair per terra dissabte passat. Livni va assegurar que no veu com la presència d'observadors internacionals podria ajudar en aquests moments i va afirmar que Israel necessita més temps per completar l'operació. Livni també va assenyalar que no desitja que l'acció militar finalitzi d'una manera que legitimi Hamas, fet que limita la possibilitat de signar una treva amb el moviment islamista. "No fem tractes amb els terroristes, lluitem contra ells", va explicar la cap de la diplomàcia israeliana, que va assenyalar que fer tractes amb els terroristes impedeix portar a terme un procés de pau "real".

Per la seva part, Hamas va renovar les seves amenaces a Israel tot assegurant que té "milers de combatents" disposats a lluitar contra l'Exèrcit israelià a tota la Franja de Gaza. "Us hem preparat milers de valents combatents que us esperaran a les cantonades de cada carrer i que us rebran amb foc i ferro", va assegurar Abu Obeida, portaveu de les brigades d'Ezedine al Qassam.

L'Exèrcit israelià manté assetjada a sang i foc la ciutat de Gaza, i ha provocat que el nombre de víctimes palestines hagi augmentat fins a les 526, una quarta part d'ells civils. Però tot i el desplegament terrestre, els coets de Hamas segueixen caient sobre territori israelià. En aquest sentit, almenys 23 palestins, tots ells aparentment civils, van morir ahir en diferents bombardejos israelians a la franja de Gaza, mentre diversos líders europeus van arribar a la regió per aconseguir una treva. Tretze persones van morir al barri de Zeitún, al sud de la ciutat de Gaza. Altres set membres de la mateixa família van morir quan el seu habitatge al camp de refugiats de Shati va rebre l'impacte d'un projectil llançat per un vaixell de guerra israelià des de la costa mediterrània de Gaza.

"Hem infligit a Hamas un cop dur fins ara, però hem d'aconseguir el nostre objectiu i, per tant, l'operació continua", va explicar el ministre israelià de Defensa, Ehud Barak. "L'objectiu fonamental és canviar la realitat respecte la seguretat en el sud", va afegir. Barak va assegurar que l'ofensiva d'Israel a la Franja de Gaza ha causat greus danys al Moviment per a la Resistència Islàmica i que el seu país continuarà amb la seva actual campanya fins que les poblacions israelianes properes a la frontera es vegin lliures del llançament de coets.

Guerra urbana

L'Exèrcit d'Israel manté el setge sobre la ciutat de Gaza, al voltant de la qual estan desplegats importants grups de soldats protegits per carros de combat, disposats a començar la guerra urbana en qualsevol moment, fet que podria provocar nombroses baixes entre el mateix exèrcit hebreu. Mentrestant, els bombardejos han augmentat el nombre de víctimes fins a les 526 des que va començar el conflicte, i el nombre de ferits ja supera els 2.4o0.

Nombroses organitzacions ?humanitàries asseguren que l'exèrcit d'Israel està utilitzant armes com el fòsfor blanc, un material que no és il·legal si s'utilitza simplement com a cortina de fum, però que està prohibit per les Convencions de Ginebra a les zones habitades per civils. Les explosions de fòsfor blanc poden causar greus cremades a les persones situades als voltants. L'ús d'aquesta arma a la Franja de Gaza, un dels llocs més densament poblats del món, podria resultar particularment perillós, circumstància que ha fet augmentar les crítiques que ha rebut Israel per aquesta operació militar.

Paral·lelament, una delegació d'alt nivell de Hamas es reunirà avui amb autoritats egípcies per analitzar com aturar els atacs israelians a la franja de Gaza. Segons el ministre egipci d'Afers Estrangers, Ahmed Abul Gheit, la visita de la delegació de Hamas té l'objectiu inicial de negociar per aconseguir un alto el foc a Gaza.

El president dels EUA, George W. Bush, va defensar l'entrada de l'Exèrcit israelià a la Franja de Gaza, en assegurar que entén el "desig d'Israel de defensar-se" dels atacs amb coets de Hamas. Bush va expressar el seu suport a un alto el foc, encara que va insistir que un pacte que no impedeixi que el grup radical palestí llanci nous atacs de coets contra territori israelià estarà condemnat al fracàs.

Per la seva part, el cap d'Estat francès, Nicolás Sarkozy, va afirmar que "nosaltres, els europeus, volem un alto el foc com més aviat millor a Gaza", en una roda de premsa que va celebrar després de reunir-se a Ramallah amb el president palestí, Abu-Mazen. "Ho diré amb franquesa al president Simon Peres i al primer ministre Ehud Olmert: la violència s'ha d'aturar" va afirmar poc abans de dirigir-se a Jerusalem per celebrar dues entrevistes amb els dos líders israelians. Sarkozy va assegurar que aquesta treva ha de tenir "caràcter humanitari" i que "el temps treballa a favor de la pau".