Espanya començarà "immediatament" els assajos clínics de la vacuna contra la nova grip en 400 nens d'entre 6 mesos i 17 anys d'escoles de Madrid, Sevilla, Burgos i el País Basc -on 50 nens col·laboraran en les proves. Així ho va anunciar la ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, després de participar juntament amb la titular de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, en la Comissió Mixta de Coordinació de l'Institut de Salut Carlos III, i tractar sobre la cooperació entre els dos departaments.

L'Agència Espanyola del Medicament va autoritzar ahir la realització d'aquests assajos clínics, que es faran en aquest col·lectiu, un grup de 400 nens que està ja seleccionat i que participarà en les proves amb caràcter voluntari. A més, ja s'han posat en marxa els protocols d'actuació i els comitès de vigilància necessaris per fer el seguiment dels assajos.

Els resultats definitius no estaran disponibles fins d'aquí a sis mesos, fet que no significa que la vacuna no es pugui utilitzar amb anterioritat, va aclarir la ministra de Sanitat, que va confiar que els assajos d'aquesta vacuna, elaborada pels laboratoris Glaxo, "concloguin amb l'èxit i la seguretat que s'està tenint en altres països".

A Espanya s'han registrat fins ara 25 morts per la malaltia i es comptabilitzen entre 120.000 i 150.000 casos, dels quals la "immensa" majoria han estat lleus i han seguit un tractament convencional, i només 117 han tingut "certa gravetat", fet pel qual han necessitat atenció hospitalària. Aquestes dades, segons la ministra, fan pensar que es tracta d'una epidèmia amb un índex de mortalitat molt baix.

Per part seva, la consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli, va assegurar que Catalunya pot afrontar la malaltia aquest hivern sense la vacuna contra el nou virus, en considerar que la taxa d'incidència de la nova grip és "petita". "Podem viure sense la vacuna", va afirmar Geli, tot concretant que l'hivern a l'hemisferi sud ha demostrat que l'afectació i mortalitat de la malaltia és menor del que es preveia.

En aquest sentit, Geli va aclarir que hi ha d'haver una "alerta activa, no alarmisme sanitari", i va advertir que l'alarma social pot aturar el sistema sanitari "innecessàriament", així com provocar una massificació de l'assistència sanitària.