El màxim cap del petroli de Líbia ha estat l'última figura de l'organigrama de poder del país que ha desertat del costat de Moammar al-Gaddafi. Ho ha fet aquest dimecres, queixant-se de la violència "insuportable" i afegint impuls polític a la revolta contra el llarg mandat del dictador africà. La deserció del cap de la Companyia Nacional de Petroli, Shokri Ghanem, exprimer ministre del país, arriba dos dies després que marxessin vuit oficials de l'exèrcit, inclosos cinc generals, i s'afegeix també a les de diplomàtics majors i exministres que van fugir setmanes enrere. D'altra banda, l'OTAN ha anunciat que allarga la seva missió al país per enderrocar Gaddafi.

"He deixat el país i he decidit deixar també la feina i sumar-me a l'elecció del jovent libi de crear un estat modern i constitucional que respecti els drets humans, construint un futur millor per als libis", ha dit.

En una roda de premsa a Roma organitzada pel també desertor exambaixador libi, Ghanem ha dit que ha deixat la seva feina per la "insuportable" violència a Líbia.

"He treballat a Líbia durant tants anys creient que podíem fer moltes reformes des de dins. Desafortunadament això no ha estat possible, especialment ara, quan veiem el vessament de sang cada dia al país, els nostres millors joves i homes assassinats".

Ghanem, un dels oficials libis de rang més alt que ha desertat, ha dit que encara veu possibilitats de trobar una solució pacífica al destí de Gaddafi, que ostenta el poder a Líbia des de fa 41 anys. Ha afegit, però, que fa mesos que no veu el dictador.

El fins ara cap de la companyia petrolífera nacional líbia també ha dit que la producció de petroli està a punt de ser interrompuda a causa de l'embargament internacional al país africà.

Explosions

Mentrestant, a l'est del país, controlat pels rebels, una explosió ha danyat un hotel de Bengasi utilitzat tant per contraris al règim de Gaddafi com per estrangers. Una persona ha resultat ferida, i segons les autoritats rebels el succés podria estar vinculat a agents del dictador que encara operen a la zona.

Abdel Hafiz Ghoga, vicepresident del Consell Nacional de la Transició a Bengasi, ha explicat a Reuters que es creu que l'explosió fora de l'hotel Tibesti ha estat causada per una granada de mà llençada en un "intent desesperat" dels lleials a Gaddafi d'escampar el terror.

També s'han sentit explosions al centre de Tripoli durant les primeres hores d'aquest dijous. S'ha pogut sentir un avió sobrevolant la zona, però no hi havia més informació disponible en aquell moment.

Pel que fa a la deserció de Ghanem, Ghoga, ha dit: "En els últims dies i setmanes hem vist com s'accelerava el nombre de desercions al règim de Gaddafi, alhora que es fa evident que aquest règim no té legitimitat, credibilitat ni futur".

Estancat

En el seu quart mes, el conflicte libi està estancat, amb els rebels incapaços d'avançar més enllà dels seus punts forts cap a Tripoli, on Gaddafi sembla fortament atrinxerat.

Els rebels controlen l'est de Líbia a l'entorn de la ciutat de Bengasi, la tercera ciutat més gran del país, Misrata, i una cadena de muntanyes que s'estén des de la ciutat de Zintan, 150 quilòmetres al sud de Trípoli, cap a la frontera amb Tunísia.

L'OTAN ha dit aquest dimecres que ha estès la seva missí a Líbia per 90 dies més, després que Gaddafi hagi deixat clar que no es rendirà, acabant amb les esperances d'un final negociat als enfrontaments.