L'OTAN, enmig d'una campanya estesa d'atacs aeris a Líbia, reduirà el nombre de les seves bases principals d'11 a 7 per tal d'estalviar despeses, segons ha informat aquest dijous l'aliança. Les bases terrestres a Madrid, Heidelberg, Alemanya, així com la base naval de Nàpols es tancaran. La mesura, a més, inclourà el tancament del comandament conjunt a Lisboa i la transformació de la base aèria d'Izmir, a Turquia, en un comandament de terra. En total, es retallaran més de 4.000 llocs de treball. En anunciar la decisió, el secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, ha dit que la reducció faria l'aliança "més flexible" i "més econòmica".

Com a compensació a Portugal per la pèrdua de la base de Lisboa, la capital portuguesa serà la seu de la caserna general de desplegament naval, han dit els responsables de l'OTAN.

La seu del comandament conjunt seguirà a Brunssum, a Holanda, i a Nàpols, mentre que la principal caserna general naval serà a Northwood, al Regne Unit, i el primer comandament aeri a Ramstein, Alemanya.

La reforma també reduirà el nombre d'agències de l'OTAN responsables de zones específiques com la vigilància a terra i el transport aeri estratègic de catorze a quatre, tres del es quals estaran a Bèlgica i una a Luxemburg.

La decisió, presa en una reunió dels ministres de Defensa de l'aliança dimecres per la nit a Brusel•les, arriba en un moment en què els pressupostos de defensa a tots els països occidentals estan en el punt de mira per la crisi econòmica mundial.