El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, utilitzarà el seu últim Debat de Política General -que se celebra entre dimarts i dijous- per fer una crida a la "responsabilitat col·lectiva" de partits, comunitats autònomes, ajuntaments i agents socials per la "difícil tasca" de la recuperació econòmica i la creació "sostinguda" d'ocupació, segons va avançar ell mateix divendres passat en roda de premsa a Brussel·les.

Zapatero afronta el seu sisè i últim debat en el pitjor dels escenaris des de 2004, amb una economia en crisi, turbulències dels mercats que estan afectant el deute sobirà espanyol, àrdues negociacions parlamentàries per recollir suports i un recent fracàs electoral del PSOE en les municipals i autonòmiques que ha donat ales al PP per seguir reclamant un avançament electoral.

Amb aquest panorama, el cap de l'Executiu vol centrar el seu discurs inicial en "la situació econòmica, l'estabilitat financera i les reformes que estan en marxa" i en cap cas convertir la seva intervenció en una mena de discurs de comiat. Entre les reformes pendents hi ha reglaments de desenvolupament de la reforma laboral, la mesa de contractació amb empresaris i sindicats i culminar la reforma financera, al costat de la tramitació al Congrés d'algunes reformes que estan ja a la Cambra: negociació col·lectiva, pensions i polítiques actives d'ocupació.

Per part seva, el líder del PP, Mariano Rajoy, insistirà en la conveniència que Zapatero convoqui eleccions anticipades, ja que Espanya no pot permetre's els ?"nyaps" de reformes que el Govern abandera per sortir de la crisi. Rajoy porta preparant la seva intervenció des de divendres passat al seu domicili amb l'ajuda d'un reduït equip que lidera la portaveu Soraya Sáenz de Santamaría.

Davant un president sortint

La resta de grups parlamentaris faran balanç d'una legislatura de la qual ja esperen molt poc.

Així ho veu el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, que es proposa donar una repassada a l'actuació del Govern en aquests quatre anys i de les aportacions que han fet els nacionalistes catalans, a més de posar èmfasi en les mesures que segueix calent emprendre "sense cap tipus de dilació". Per part seva, la mà que el PNB ha estès al Govern diverses vegades per "apaivagar la inestabilitat" li servirà com a recordatori a Zapatero per si espera el seu suport en els comptes de 2012, sobre els quals no estan disposats a parlar fins que no compleixi el "100%" de l'acord pressupostari d'aquest any.

Molt més dur serà el diputat d'IU, Gaspar Llamazares, disposat a criticar "el testament polític" i "les últimes voluntats" de Zapatero, a qui acusa de dilapidar el patrimoni de l'esquerra. En una línia similar Nuria Buenaventura (ICV) reforçarà la idea que el Govern de Zapatero ha optat per una sortida injusta de la crisi.

El portaveu d'ERC, Joan Ridao, parlarà a més de la "crisi institucional" generada per la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, un any després que es donés a conèixer. A més, parlarà sobre la relació de l'Estat amb les comunitats i la "falta de lleialtat institucional" sobre això, amb "incompliments" del Govern amb Catalunya com el de la negativa a avançar el Fons de Competitivitat.