El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va anunciar que l'Executiu proposarà en el Consell de Política Fiscal i Financera del proper mes de juliol l'aprovació d'una regla de sostre de despesa per a les autonomies similar a la que va a aprovar-se per a l'Estat i les corporacions locals. Zapatero va fer aquest anunci en la seva intervenció inicial en el Debat de Política General, en el qual va destacar que l'objectiu de reducció del dèficit públic el 2011 (fins al 6 per cent del PIB) és "molt exigent" i ha de ser compartit pel conjunt de les administracions.

"Per a aconseguir-ho, és imprescindible, per tant, el compromís de tots i, particularment, el de les comunitats autònomes, a les quals el Govern sol·licita col·laboració lleial i un intens exercici de responsabilitat fiscal", va afegir.

En explicar les dades d'execució pressupostària, Zapatero va reconèixer que la informació del primer trimestre indica, en algunes comunitats autònomes, "l'existència d'incerteses", i va recordar que el compliment de l'objectiu de dèficit requereix "l'aplicació estricta" del camí marcat per a totes les Administracions Públiques.

El cap de l'Executiu va exposar també la seva intenció de treballar conjuntament amb les comunitats per incrementar la qualitat de la informació pressupostària. Un àmbit en el qual va dir que s'ha avançat clarament el 2010 amb la publicació d'"informació homogènia" de totes i cadascuna de les autonomies amb periodicitat trimestral.

Si alguna cosa va caracteritzar el primer dia del darrer debat del president, va ser el dur enfrontament entre Zapatero i el líder del PP, Mariano Rajoy. Concretament, el cap de l'Executiu va contestar a les exigències del seu oponent d'avançar les eleccions amb retrets per no haver-lo ajudat a combatre la crisi. Fins a tal punt va arribar la tensió en el "cara a cara" entre tots dos que Zapatero va comparar el paper del PP amb el de l'oposició grega, mentre Rajoy li va advertir que no seria "democràtic" que se sumés als seus "errors" en el Govern.

Després del discurs pronunciat pel president del Govern al matí, en el qual havia defensat les seves mesures anticrisi abans de demanar suport per culminar les seves reformes, el líder de l'oposició va pujar a la tarda a la tribuna del Congrés i va centrar el seu discurs a justificar la necessitat que es convoquin ja eleccions.

Segons Rajoy, només uns comicis anticipats poden acabar amb el "calvari estèril" i la "lenta agonia" a la qual Zapatero sotmet Espanya, ja que són l'"única solució eficaç" als problemes econòmics. Segons ell, quants més dies es deixin passar hi haurà "més atur, més deute, més dificultats i més desànim".

"El que necessita Espanya és que s'obrin les urnes i que els ciutadans puguin escollir, no tant qui els governa, sinó a qui traslladen aquesta confiança que el Govern ha malgastat", va emfatitzar.

A banda de l'economia, la mala situació de la qual exigirà una "obra titànica" que es va mostrar disposat a assumir, el líder de l'oposició va instar el cap de l'Exceutiu a actuar "sense complexes" contra Bildu aplicant les darreres reformes legals per no deixar passar a la coalició "ni una xuleria, ni una amenaça, ni una vulneració de la llei".

Va recordar que, per al PP, Bildu és "una nova trampa d'ETA" per entrar a les institucions, quelcom segons ell confirmat pels fets, en haver tornat "la intimidació, la xuleria i el menyspreu a la llei" en els ajuntaments i diputacions basques.

Absència de propostes

No va voler parlar del tema Zapatero en la seva rèplica al líder del PP, dedicada, amb la màxima contundència, a fer veure l'absència de propostes del cap de l'oposició. Aclamat pels aplaudiments del grup socialista, el president del Govern va arribar a definir Rajoy com "el perro del hortelano" que "ni dóna suport ni proposa res", el va acusar d'estar mancat de criteri i programa i va anar més enllà en retreure-li que hagués falsejat les dades de riquesa, desenvolupament i deute d'Espanya.

I si Rajoy havia exposat abans a la Cambra les dades negatives de l'economia, Zapatero el va acusar de fer-ho sense contextualitzar-los, oblidant la crisi internacional i que tots els països arrosseguen xifres negatives, i fins i tot va destacar que Espanya està entre "els millors dels grans" d'Europa en deute públic.

Mariano Rajoy, al qual el Grup Popular també va aplaudir amb ganes, el va replicar recordant que no hi ha hagut mai una oposició que hagi fet tantes propostes i no hi ha hagut mai un Executiu que hagi votat tant en contra. "Ja està bé de culpar els altres; si hagués fet cas a les nostres propostes, les coses haurien anat molt millor", va afirmar, destacant la bona herència econòmica rebuda.