Els dos cooperants espanyols segrestats el passat 23 d'octubre en un camp de refugiats algerià de Tinduf, el mallorquí Enric Gonyalons i la madrilenya Ainhoa Fernández, han estat alliberats aquest dimecres a Mali, junt amb la seva companya italiana Rosella Urro, segons ha explicat a Reuters un portaveu de l'organització islamista radical Ansar Dine, un altre grup que opera a la zona. Segons ha afegit, els tres cooperants estan en mans dels mediadors. Tant el mallorquí Enric Gonyalons Sureda com la madrilenya Ainhoa Fernández del Rincón eren els coordinadors dels projectes que les ONG duen a terme als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf.

Gonyalons, de 36 anys, dirigia un equip de quatre persones de l'entitat basca Mundubat que repartia aliments i feia formació professional, i Fernández, de 32, era l'única treballadora a la zona de l'Associació Extremenya d'Amics del Poble Sahrauí.

El passat mes de març, el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Garcia-Margallo, va viatjar fins a Mali, on es va reunir amb el seu homòleg, Soumeylou Boubèye Maïga, i amb el president del país, Amadou Toumani Touré, amb qui -a banda d'altres assumptes- van tractar el segrest dels súbdits espanyols. El grup islamista al qual s'atribueix el segrest hauria reclamat un rescat de 30 milions d'euros per alliberar els hostatges, segons van explicar aleshores fonts properes al cas.

Un mes abans, el govern espanyol va confirmar l'existència d'una prova de vida, consistent en un vídeo fet públic al desembre del 2011 on apareixien els dos cooperants espanyols junt amb la italiana.

D'altra banda, encara queda un segrest pendent de resoldre, el de les dues cooperants de Metges Sense Fronteres a Kènia. Es tracta de la veïna de Palafrugell, Montserrat Serra, i Blanca Thiebaut, de Madrid, van ser segrestades el 13 d'octubre del 2011 al campament de refugiats d'Ifo, a Dadaab (Kènia), ubicat a un centenar de quilòmetres de la frontera amb Somàlia. Tot i que en un primer moment s'apuntava al grup islamista al-Shabaab (vinculat a al-Qaida), ningú s'ha atribuït l'autoria del segrest. Es creu que les cooperants van ser traslladades a Somàlia poc després de ser capturades.