El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha negat que el problema de la situació de Catalunya sigui l'actual sistema de finançament i ho ha atribuït a la caiguda d'ingressos que ha patit la Generalitat. "Si cau la recaptació dels impostos això dificulta molt les coses, a totes les administracions i per això tots hem de fer retallades", ha afegit equiparant la situació de Catalunya amb la de la resta de les administracions. Tot i que ha remarcat que ara és el moment de remar en la mateixa direcció, no ha tancat la porta a reunir-se amb el president de la Generalitat, Artur Mas, per parlar sobre el pacte fiscal. "Ja m'he vist amb ell i no tinc cap inconvenient. Jo rebo tothom", ha conclòs.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'ha referit per primera vegada sobre el pacte fiscal que el Parlament va aprovar la setmana passada. En la roda de premsa per fer balanç del curs polític, el cap de l'executiu espanyol ha negat que el problema de Catalunya sigui l'actual model de finançament, tal com estableix el text aprovat per la cambra catalana.

"Si creixem i creem llocs de treball ens evitarem molts problemes. El problema de Catalunya o d'altres comunitats no és pel model de finançament sinó per la caiguda dels ingressos", ha assegurat tot recordant que Catalunya va votar i donar suport a l'actual sistema i "ja els hi anava bé".

Rajoy ha explicat que la Generalitat recapta el 50% de l'IVA, el 50% del IRPF, el 58% dels impostos especials i tots els impostos propis. Amb aquesta situació, ha relatat, si cau la recaptació de tots aquests impostos, aquest fet "dificulta molt les coses", però no només per a Catalunya sinó per a totes les administracions. "Per això tots hem de fer retallades, també la Generalitat però nosaltres també i per això aquesta és la prioritat capital d'Espanya", ha conclòs.

El cap de l'executiu espanyol també ha recordat la delicada situació d'Espanya i ha assenyalat que "la prioritat, allò necessari, l'imprescindible i el que hem de fer és anar tots en la mateixa direcció. La resta no té massa sentit en el present moment", ha advertit.

Tot i així, en referència a una eventual reunió amb Artur Mas perquè el president de la Generalitat li exposi el model de pacte fiscal aprovat al Parlament, Rajoy ha mantingut la porta oberta a la trobada. "Ja m'he vist amb Mas. No tinc cap inconvenient de veure'm amb Mas com amb qualsevol altre president de comunitats autònomes", ha afegit recordant que aquesta setmana s'ha reunit a la Moncloa amb el president d'Andalusia, José Antonio Griñán. "Jo rebo tothom. Quan aquest tothom ho considera oportú i convenient", ha conclòs.