El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Alfred Bosch, va qualificar les presumptes actuacions alegals de comandaments policials contra de polítics catalans com un fet "gravíssim". "És un atac que no ve donat per motius personals, sinó que és un atac contra tots els dirigents dels partits catalans que s'han atrevit a fer un viratge a favor del dret a decidir", va expressar.

Bosch va anunciar que proposarà una acció concertada dels partits catalans per denunciar la situació al Congrés i que la portarà a la UE. El dirigent republicà va reaccionar així després que El País publiqués una informació que assegura que comandaments policials actuen al marge de la llei contra polítics catalans.

Alfred Bosch va afirmar que ERC proposarà a totes les formacions polítiques catalanes amb representació a les institucions estatals una acció concertada per "exigir, de manera urgent, explicacions al govern espanyol, demanar la compareixença dels responsables polítics i arribar fins al dinal amb mesures de correcció i, si cal, dimissions".

En un comunicat, el portaveu republicà al Congrés dels Diputats va declarar que "lamentablement, aquests fets no són nous" perquè, segons ell, hi havia indicis d'una "pujada de to dels aparells de l'Estat davant el nou rumb polític de Catalunya". "Cal saber si aquesta gent actua pel seu propi compte o si bé actuen amb el coneixement del govern espanyol. Perquè si ho fan amb el coneixement del govern és gravíssim i, si no, també", va declarar.

El dirigent republicà va considerar que els catalans aposten per la democràcia, les urnes i la llibertat, mentre que "en contra n'hi ha que aposten per la guerra bruta, per la desinformació, per la intoxicació i per rebentar el procés democràtic".

Bosch va qualificar aquestes presumptes actuacions com "GAL mediàtic" i va advertir que l'executiu de l'Estat haurà d'aturar i tallar "de soca-rel" si no vol que "actituds antidemocràtiques com aquestes ens retornin als pitjors temps de la brigada politicosocial franquista".

A més de denunciar la situació al Congrés dels Diputats, ERC té intenció de fer-ho arribar també a la UE. Segons va justificar Bosch "perquè els socis del regne d'Espanya sàpiguen com se les gasta la policia espanyola i quina possible implicació pot tenir el Govern espanyol".

Bosch va fer aquestes declaracions després que aquest mateix diumenge el diari El País publiqués una informació que afirma que un grup de policies anònims està llançant informes sense signatura amb sospites greus de corrupció contra la classe política governant catalana.

Segons el diari, els informes aïllen dades reals, basats en fets provats inclosos a sumaris judicials, i els barregen amb altres dades procedents d'investigacions preliminars i atribuïdes a fonts anònimes. Aquestes darreres, va dir el mateix diari, no estan confirmades per ningú, en alguns casos són falses i en altres molts són el resultat d'elucubracions sense fonament.