Un grup armat que va assaltar unes instal·lacions de gas al sud-est d'Algèria manté segrestada una vintena de treballadors de nacionalitats noruega, britànica, nord-americana, francesa i japonesa. En l'atac de les instal·lacions de tractament de gas, situades a la província d'Ilizi, fronterera amb Líbia, van morir dues persones, una d'elles britànica i sis persones més van resultar ferides, quatre d'elles agents de seguretat algerians i altres dues originàries del Regne Unit. El Govern d'Irlanda va informar que un dels seus ciutadans es troba també entre les persones retingudes pel grup armat, mentre que el Ministeri espanyol d'Exteriors va informar que no tenia constància que hi hagués espanyols entre els retinguts.

El complex de tractament de gas, que es troba 1.600 quilòmetres al sud-est d'Alger, a Ain Amenas, a la regió de Tinganturin, està explotat per l'empresa estatal algeriana Sonatrach i les companyies British Petroleum i Statoil. Els assaltants, que van arribar al lloc en tres vehicles tot terreny, van anar alliberant en petits grups els treballadors algerians. Tot i això, l'empresa francesa CIS Catering va assegurar que cent cinquanta dels seus treballadors havien estat retinguts. El Governador d'Ilizi, Mohammad Laid Jelfi ha creat un grup de crisi per seguir la situació.

Un grup radical proper a Al-Qaeda al Magreb Islàmic (AQMI) i dirigit per l'algerià Mojtar Belmojtar va assumir l'autoria de l'atac i va afirmar tenir en el seu poder 41 ostatges occidentals, 7 d'ells nord-americans. Segons Belmojtar, autoproclamat emir de la Brigada dels emmascarats, l'atac va ser portat a terme pel batalló dels Signants amb sang.

Aquest controvertit líder terrorista va advertir el passat 5 de desembre a través d'un vídeo difós a Internet de la creació d'una nova cèl·lula, els Signants amb sang, per fer front a una eventual intervenció militar internacional a Mali.

Segons el grup, l'operació és una resposta a la ingerència flagrant d'Algèria i a l'obertura del seu espai aeri a l'aviació francesa per bombardejar les zones del nord de Mali, controlat per grups armats salafistes des del juny passat.

Situació a Mali

Per altra banda, les tropes franceses van iniciar els combats sobre el terreny a Mali, cinc dies després d'haver llançat els primers atacs aeris per aturar l'ofensiva dels grups terroristes que controlen el nord del país. Pel que fa a l col·laboració d'altres països, Espanya va autoritzar l'ús de les seves bases aèries als avions francesos que participen en la intervenció a Mali en cas de necessitat, mentre que Alemanya respondrà amb dos avions de transport a la petició de suport de parís.