L'extresorer del PP Luis Bárcenas pagava mensualament entre 5.000 i 15.000 euros a part de la cúpula del PP, a secretaris executius, càrrecs públics i altres membres del partit, segons publica aquest divendres el diari 'El Mundo'. Els diners procedien de constructores, empreses de seguretat i donacions i en part també es destinaven a donar protecció als amenaçats per ETA. La secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, va acabar amb aquesta pràctica a instàncies del president del partit, Mariano Rajoy, que segons el rotatiu mai va cobrar. Els pagaments es van dur a terme des de l'època d'Aliança Popular de Manuel Fraga i es van allargar fins al 2008.

Els beneficiats d'aquests pagaments ja tenien un sou del partit, alguns d'ells també un d'institucional, i a més percebien una quantitat en B que oscil·lava entre els 5.000 euros i els 15.000 euros. En esclatar el cas Gürtel l'any 2009, Bárcenas hauria amenaçat a la direcció del PP d'explicar-ho tot si el partit no l'ajudava a evitar "a menjar-se el marró judicial", segons el diari madrileny.

Aquesta setmana ses va saber que l'extresorer del PP amagava 22 milions d'euros a Suïssa i que n'hauria intentat regularitzar 10 acollint-se a l'amnistia, un extrem que el Ministeri d'Hisenda va negar aquest dijous.

Aquesta pràctica s'hauria dut a terme des de l'època de l'Alianza Popular de Manuel Fraga i s'hauria consolidat amb l'arribada de Francisco Álvarez Cascos a la secretaria general del partit l'any 1989 i hauria continuat amb Javier Arenas fins el 2003. Amb l'arribada de Mariano Rajoy a la direcció del partit el 2004, els pagaments no es van interrompre, tot i que l'actual president del govern espanyol mai hauria cobrat cap quantitat, d'acord amb 'El Mundo'.

Finalment, Rajoy va demanar a de Cospedal aturés aquests pagaments i que es declaressin tots a Hisenda. Els diners procedien de constructores a canvi de rebre contractes públics o a canvi d'adjudicar-los obres de construcció de noves seus del partit arreu del territori espanyol. També procedien de companyies de seguretat que treballaven pel partit o per administracions públiques controlades pel PP.