Després de gairebé un any d'investigació judicial, la mort de la monja María Gómez Valbuena, Sor María, imputada en diversos casos de nadons robats a Madrid, ha frustrat moltes de les expectatives de conèixer la veritat per part de les famílies afectades per la desaparició de nounats. La mort de Sor María, de 87 anys, única imputada en dos casos que s'instrueixen a Madrid i acusada en un tercer, es va produir dimarts passat i la notícia de la seva defunció ha estat coneguda després del seu enterrament.

Fonts del Convent de les Filles de la Caritat van confirmar la mort de la religiosa, que es trobava "molt malalta". De fet, Sor María va al·legar motius de salut el passat 18 de gener per no comparèixer com a imputada al jutjat d'Instrucció número 50 de Madrid, arran de la denúncia presentada per Purificación Betegón per la presumpta desaparició de dues bessones que va portar al món a la madrilenya Clínica de Santa Cristina el 1981.

La mort de Sor María comportarà l'arxiu provisional de les dues causes sobre denúncies de nens robats en les quals ella figura com a única imputada, segons fonts del Tribunal Superior de Justícia de Madrid. Arran de la primera denúncia que apuntava la religiosa, el 12 d'abril de 2012 va haver d'acudir en qualitat d'imputada al Jutjat d'Instrucció número 47 de Madrid, encara que es va acollir al seu dret a no declarar. Se li demanava testimoni per la denúncia interposada per María Luisa Torres, que va acusar la religiosa d'arrabassar-li a la filla que va tenir a la Clínica Santa Cristina el 1982.

Laments de les denunciants

Després de conèixer la notícia de la mort de Sor María, aquesta dona va confessar que havia resat perquè la religiosa no morís, "no perquè li tingués afecte especialment, sinó perquè volia veure-la als jutjats". Torres va lamentar la mort de Sor María quan esperava "un judici darrere d'un altre i que apareguessin tots els nens", encara que va destacar que "no em rendiré mai, han de pagar". "No es pot tancar el cas. Jo he començat això i ho acabaré. Sor María ja no hi és, però hi ha més gent implicada", va assegurar Torres.

La denunciant d'un altre dels casos, Purificación Betegón, de "profundes conviccions religioses", va afirmar que "espero que Déu la perdoni, perquè jo no la podré perdonar, però tampoc li desitjava la mort". Betegón va manifestar que seguirà buscant les seves filles fins a l'última gota d'alè, perquè són la raó de la seva vida, i va destacar que l'últim que perdrà és l'esperança de poder trobar les seves nenes.

En tot cas, els advocats de les dues denunciants van avançar que no admetran l'arxiu de les actuacions i que intentaran dirigir l'acusació cap a altres persones, en considerar que Sor María no actuava sola.