Els centres mèdics de divuit de les vint-i-una localitats castellanomanxegues afectades pel tancament de les urgències nocturnes decretat pel govern regional deixaran d'obrir les seves portes a la nit en els propers dies per decisió del Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa (TSJCM). Només romandran oberts a la nit els punts d'atenció continuada (PAC) de Tembleque (Toledo), l'Ajuntament del qual va presentar el recurs que ha motivat el contenciós, i els de Pobo de Dueñas i Budia (Guadalajara), encara que en aquest cas de manera "cautelarísima" fins que el Tribunal decideixi si tanquen o no.

En qualsevol cas, la qüestió de fons, és a dir, si s'ajusta a dret l'ordre de la Conselleria de Sanitat per la qual es va decretar el tancament del serveis nocturns en els 21 PAC, se solucionarà en una sentència que es dicti una vegada acabat el procediment.

La decisió del tribunal va ser acollida amb una "prudent satisfacció" per part del Govern de Castella-la Manxa, que, no obstant això, recorrerà la mesura de mantenir les urgències nocturnes a Tembleque, segons va avançar el portaveu de l'Executiu, Leandro Esteban. La mesura no es va aplicar ahir a la nit, segons va explicar el conseller de Sanitat, José Ignacio Echániz, qui també es va mostrar partidari del recurs, si bé va celebrar que s'hagi donat la raó a la Junta en bona part de les seves al·legacions.

Per la seva banda, l'alcalde de Tembleque, el socialista Jesús Fernández, va rebre amb "satisfacció continguda i gust agredolç" l'acte del TSJCM, ja que ell pensava "que es mantindrien obertes en tots els municipis afectats".

Diversos d'aquests municipis, una vegada coneguda la decisió judicial, han anunciat que presentaran els seus propis recursos, alguns d'ells avui mateix.