Pràcticament totes les associacions de jutges i fiscals de l'Estat s'han sumat a la vaga d'aquest dimecres en protesta per les diverses reformes que impulsa el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, entre les quals destaquen la imposició de taxes judicials, la reforma del Codi Penal, del Consell General del Poder Judicial i del Registre Civil, a més de demanar més mitjans humans i materials, com en anteriors convocatòries de vaga. El president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, ha considerat que la vaga està justificada". Per la seva banda, les associacions conservadores s'han desmarcat de la convocatòria i volen exhaurir les vies de negociació.

La vaga no afecta els jutjats de guàrdia, els judicis amb presos o les causes civils urgents.

La convocatòria de vaga ha estat secundada per Jutges per la Democràcia, el Foro Judicial Independiente, l'associació de jutges Francisco de Vitoria, la Unió Progressista de Fiscals i l'Associació Professional Independent de Fiscals, mentre que l'Associació Professional de la Magistratura i l'Associació de Fiscals, de caire conservador, volen exhaurir les vies de diàleg amb el Ministeri.

Sobre aquesta convocatòria, el president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, va dir aquest dimarts que la vaga esta justificada. Les vagues mai són desitjables però, de vegades, tot condueix a que s'hagin de fer", va reconèixer.

Segons Gimeno, les reformes limiten l'òrgan de govern i els jutges han entès que han perdut part de la seva "independència", que troba "vital" en un moment en què han de jutjar aspectes "tan delicats"

El president del Consell de l'Advocacia Catalana (CICAC) i degà del Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB), Pedro L. Yúfera, va dir aquest dilluns que veu "insuficient" l'anunci del ministre Gallardón de rebaixar i suprimir algunes de les taxes judicials estatals, que oscil·len entre 50 i 800 euros, i exigeix la derogació "definitiva" de les taxes judicials.

Yúfera considera que cal veure si la mesura del ministre es tracta d'una modificació real o només un anunci per evitar un recurs de la Defensora del Poble al TC. El president de l'Advocacia Catalana ha insistit a recordar que les taxes judicials suposen "un obstacle en l'accés dels ciutadans a la justícia".

La setmana passada el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va demanar a la Defensora del Poble, Soledad Becerril, que presentés un recurs davant del Tribunal Constitucional contra la Llei de taxes judicials. El Síndic va afegir a la sol·licitud més d'11.000 signatures recollides pels col·legis d'advocats catalans, que consideren que és una vulneració de diversos drets establerts en la pròpia Constitució.