El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, "rebrà" i "llegirà amb molta atenció", quan arribi, la carta del president de la Generalitat en què aquest li sol·licitarà de manera formal la celebració d'un consulta per decidir el futur de Catalunya, segons ha apuntat en una conversa sense micròfons amb els periodistes als passadissos del Congrés. En tot cas no es pronuncia ara sobre quin serà el format de la resposta què li donarà, si n'hi ha. També ha apuntat que preferiria que no s'hagués produït la fotografia de dissabte al Camp Nou. Rajoy situa l'octubre com clau per a la recuperació. Després dels bons resultats de l'atur del mes de juny, espera que el creixement es consolidi a la tardor.

Mariano Rajoy no vol avançar-se als temps ni projectar ara cap element nou en el debat sobre la consulta sobiranista de Catalunya, i esperarà a què li arribi la carta d'Artur Mas -en què li proposarà cinc vies possibles de celebrar el referèndum- per decidir quina resposta dóna a la petició del president de la Generalitat. Segons ha apuntat, Rajoy primer "rebrà" la carta i després la "llegirà amb molta atenció".

També ha apuntat que lamenta el Camp Nou ple aquest dissabte en un acte de suport al dret a decidir. Segons ha apuntat, preferiria que no s'hagués produit aquesta fotografia. La seva formació va expressar aquest dilluns el seu rebuig a l'acte després de la reunió de l'executiva al carrer Génova de Madrid.

En conversa amb els periodistes als passadissos del Congrés, Rajoy sí que ha abordat altres qüestions, com els bons resultats de l'atur a l mes de juny que s'han donat a conèixer aquest dimarts i que apunten a una caiguda de 127.000 persones a les llistes. Segons el president espanyol són "bones dades" que encara cal consolidar.

I és que Rajoy considera que la prova de foc de la recuperació de l'economia espanyola tindrà lloc al mes d'octubre, un cop superat el període d'estiu. Serà aleshores, apunta, quan es veurà si l'atur confirma la tendència a la baixa i es recupera el creixement. També s'ha mostrat molt satisfet dels resultats del debat d'aquest dimarts al Congrés on ha abordat les dues últimes cimeres europees.