L'extresorer del PP Luis Bárcenas va reconèixer al jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz en la seva compareixença del passat 27 de juny que ha estat operant amb fons no bloquejats, dipositats al seu compte del Lombard Odier, fins a la setmana anterior a l'esmentada data, que va ser la que va suposar el seu ingrés a la presó. Les darreres comissions rogatòries arribades a l'Audiència Nacional assenyalen també operacions recents en comptes als Estats Units.

Entre altres dades, es destaca que el mes de gener passat es va expedir una comissió rogatòria als Estats Units sol·licitant informació sobre els comptes de les societats destinatàries dels fons Brixco S.A. i Lindmel International S.A., i que l'esmentat país va respondre el passat 22 de març assenyalant que la primera havia rebut 4 milions de dòlars de la fundació Sinequanon -vinculada a Bárcenas- entre març i maig de 2009. Afegien que el seu saldo "ha disminuït en 100.000 dòlars aquesta setmana, fet pel qual es va interessar de manera urgent el bloqueig d'aquest compte".

Les mateixes autoritats estrangeres van comunicar l'existència d'un altre compte al HSBC de Nova York a nom de la societat Rumagol SA. en el qual constaria com a titular el testaferro de Bárcenas, Iván Yánez, i es va sol·licitar el seu bloqueig el passat 25 de març. La petició no va tenir èxit perquè el compte havia estat clausurat un mes abans.

També Suïssa va informar recentment, l'abril i juny d'aquest any, dels darrers moviments dels comptes de les societats vinculades a Bárcenas de Tesedul S.A. tant al LGT com al Lombard Odier, assenyalant que d'aquests dipòsits s'havia seguit transferint molt importants quantitats de diners a altres a nom de Granda Global S.A. i a altres a Montevideo i Nova York, segons l'informe fiscal.

Anticorrupció considera que els fons que no van ser bloquejats van ser objecte de diferents transferències i disposicions des que va esclatar el cas Gürtel el febrer de 2009 "fins a, almenys, la data en què es va recollir la documentació per part de les autoritats suïsses".

Per altra banda, el pendrive que va aportar l'extresorer del PP al jutge Pablo Ruz en la seva compareixença de dilluns conté una vintena d'arxius amb dades amb les quals pretén demostrar l'existència d'una comptabilitat B del PP i la presumpta irregularitat en les donacions i sobresous al partit.

El jutge Pablo Ruz va procedir a l'obertura i clonat del pendrive i va ordenar que es fessin dues còpies amb el seu contingut: una per a ús de la Policia i una altra per al Jutjat, mentre que el suport original queda sota la custòdia del secretari judicial.

En el llapis de memòria han aparegut una vintena d'arxius, encara que algun d'ells és de caràcter personal i íntim de l'extresorer, i sobre aquests el jutge ja va advertir en un acte que serien eliminats per evitar la vulneració de drets fonamentals.

En aquesta resolució, Ruz va acordar incorporar a la causa en la qual investiga la suposada comptabilitat B del PP el contingut del pendrive i les 9 carpetes de colors amb documents que també va facilitar l'extresorer el dia de la seva compareixença.

Ha creat per a això una peça documental separada de la causa, anomenada "Documentació aportada per Luis Bárcenas Gutiérrez", per simplificar i agilitzar la investigació. El diari El Mundo va publicar ahir que en aquest pendrive apareix documentació que fixa en 8,3 milions d'euros el "diner negre" que "es va manejar durant dues dècades a Gènova".