L'extècnic de la CIA Edward Snowden, perseguit per la Justícia dels EUA, no sortirà de moment de l'aeroport Sheremétievo de Moscou, va anunciar el seu assessor legal rus, Anatoli Kucherena. L'advocat, que va parlar amb la premsa congregada a l'aeroport després d'haver-se entrevistat amb Snowden a la zona de trànsit, va precisar que el fugitiu no havia rebut encara, "a causa de problemes burocràtics", el document que li permetria entrar a Rússia, on ha demanat asil.

El lletrat va explicar que el Servei Federal de Migració (SFM) al qual es va dirigir Snowden fa una setmana per demanar asil temporal a Rússia no li ha lliurat encara l'acusament de recepció que li permetria abandonar l'aeroport i entrar en territori rus. "Aquest certificat podria ser-li entregat en qualsevol moment, però encara no ha estat així perquè el seu cas encara s'està estudiant", va assegurar l'assessor legal.

Kucherena va indicar que la concessió de l'asil temporal a Snowden "encara no està decidida", perquè es tracta d'"una situació única per a Rússia". "Mai hem tingut casos similars ni sol·licituds com aquesta. Per això hi ha un procediment a seguir i ha de ser complert pel Servei Federal de Migració", va explicar.

L'advocat va descriure l'ànim emocional de Snowden com "un estat d'espera, sense alegria ni tristesa", centrat en "rebre la resposta del SFM". "Li he dit que podria recórrer als tribunals" posat cas que les autoritats russes declinin la seva petició d'asil temporal al país, va afirmar.

En tot cas, Snowden té intenció de quedar-se un temps a Rússia, aprendre rus, conèixer els costums i la cultura russes, i recórrer el país, segons el seu representant legal. Un mes després d'aterrar a Moscou procedent de Hong Kong, "segueix a la zona de trànsit de Sheremétievo amb la mateixa camisa amb la qual va arribar, i amb els mateixos texans", va apuntar Kucherena per explicar la situació en la qual continua l'exanalista de la CIA.

Per part seva, el president de Bolívia, Evo Morales, va acceptar les disculpes presentades per França, Espanya, Itàlia i Portugal pels incidents patits pel seu avió el passat 2 de juliol i va afegir que "no ?guarda rancor" per allò succeït. "Acceptem les disculpes dels quatre països com un primer pas", va afegir.