La ciutat de Nova York va patir de matinada les temperatures més baixes en més d'un segle, amb una mínima registrada a Central Park de 15,5 graus sota zero, la més baixa des de 1896. L'aeroport de Laguardia va registrar la mateixa xifra, a la qual no arribava des de 1968, mentre que el John F.Kennedy va arribar a -14,5, també la més baixa des d'aquell any.

Però el vent, amb ràfegues de fins a 80 quilòmetres per hora, va fer que la sensació tèrmica arribés a un mínim de 26 graus sota zero,, encara que als comtats dels afores de la ciutat va superar els -31.

Les autoritats van demanar que els ciutadans surtin molt abrigats amb diverses capes superposades, gorra i guants, i que estiguin al carrer tan poc com es pugui. Segons el Servei Meteorològic Nacional, amb aquestes temperatures es poden patir congelacions a les zones corporals no abrigades a partir de 30-45 minuts d'exposició.

En aquest sentit, la costa est de els EUA va afrontar la seva jornada més gèlida en quatre dècades, amb una caiguda històrica de les temperatures que, juntament amb l'intens vent, va provocar una sensació tèrmica de fins a menys 50 graus celsius en alguns punts.

Aquesta intensa onada de fred, provocada per un "vòrtex polar", arribarà al seu màxim avui, i després les temperatures recuperaran els nivells normals d'aquesta època, i fins i tot podrien pujar més del normal per a gener durant el cap de setmana.

El "vòrtex polar", el concepte més escoltat als EUA en les darrers hores, és un cicló d'aire extremadament fred situat normalment al nord del Canadà, però que aquests dies s'ha desplaçat cap al sud acompanyat de fortes ràfegues de vent. Aquest fenomen ha portat l'alarma al nord-est i el mig oest del país, on s'han tancat escoles, cancel·lat milers de vols, i recomanant de manera fervent als ciutadans que, en la mesura del possible, no surtin de les seves cases.

Minnesota va veure baixar els seus termòmetres fins als -48 graus celsius, mentre que a Chicago la temperatura va baixar fins als -45 graus, i Detroit va registrar 37 graus sota zero.

Paral·lelament, els 22 graus sota zero als quals es va arribar a l'aeroport internacional de Toronto van obligar a la suspensió de les operacions, fet que va provocar la suspensió de centenars de vols i escenes de caos.

L'aeroport internacional Pearson de Toronto va informar que la baixa temperatura feia perillós el treball dels operaris de pista, al que s'afegeia el mal funcionament d'alguns equips. A més, el fort vent situava la sensació tèrmica en 40 sota zero. Les autoritats van advertir que a aquesta temperatura qualsevol zona del cos exposada es pot congelar en 10 minuts.