El Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides ha demanat a Espanya que doni explicacions sobre les "devolucions en calent" d'immigrants a Ceuta i Melilla, la mort de 15 persones davant de la platja del Tarajal (Ceuta), la violència policial en la repressió dels salts a les tanques frontereres i les denúncies de maltractaments a immigrants en els Centres d'Internament d'Estrangers (CIE), entre d'altres qüestions.

Així ho recull el llistat del Comitè, un document que enumera les qüestions sobre les quals Espanya ha d'informar a l'ONU de cara al VI Examen Periòdic del compliment del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics que tindrà lloc al juny o al juliol de 2015 a Ginebra. El Govern haurà ara de respondre per escrit.

Per a aquest tipus d'avaluacions, els Estats envien un primer informe al Comitè detallant les polítiques que tenen en marxa per garantir el compliment de totes les seves obligacions. L'informe oficial es complementa amb el que elaboren les ONG, com en aquest cas va fer Rights International Spain (RIS), aportant una perspectiva sobre la situació dels drets humans a l'Estat.