Tailàndia va homenatjar en una emotiva cerimònia les 8.200 persones que van morir al país pel tsunami de 2004, amb l'assistència del primer ministre Prayuth Chan-ocha i familiars de les víctimes i supervivents. "Vivim en un món on s'han incrementat els desastres naturals. Hem d'aprendre del que ha passat per trobar les mesures més efectives que mitiguin la devastació d'aquests incidents", va afirmar Prayuth en el seu discurs durant l'acte d'homenatge organitzat a la ciutat de Khao Lak, on van morir més de 3.000 persones.

El matí del 26 de desembre del 2004 un terratrèmol de 9,1 graus de magnitud davant de les costes de l'illa indonèsia de Sumatra va produir un tsunami que va causar 230.000 morts en els 15 països banyats per l'oceà Índic en què va colpejar. A Tailàndia, almenys un terç de les víctimes mortals van ser turistes estrangers

"Hem de treballar abans, durant i després que una crisi com aquesta passi per salvar milers de vides. L'aprenentatge no està acabat", va recordar Valerie Amos, representant de les Nacions Unides per a Tasques Humanitàries i d'Emergència.

A la cerimònia, celebrada davant de la patrullera 813 de la Marina tailandesa que va quedar encallada a uns tres quilòmetres terra endins i principal monument de record per a la tragèdia, van ser convidats més d'un centenar de familiars i amics de víctimes mortals i supervivents a la catàstrofe.

Els assistents van guardar un minut de silenci per recordar els morts abans de procedir a la lectura de poemes en el seu honor i al passamans d'espelmes.

"La destrucció és difícil d'entendre. El tsunami de 2004 ens va ensenyar com de vulnerable és el món davant desastres naturals", va assenyalar Magareta Wahlstrom, representant especial de l'ONU per a la Reducció de Riscos en ?Desastres.

A Banda Aceh, al nord de Sumatra, la zona més afectada pel tsunami amb uns 170.000 morts, milers de persones es van reunir en una oració que va tenir lloc a la mesquita de Baiturrahman. L'edifici religiós va ser un dels pocs que es va mantenir en peu i va servir com a refugi per allotjar els damnificats en els dies posteriors al desastre.

Els experts mantenen que la prevenció és la més fiable defensa contra el poder destructor d'un tsunami. El Centre Nacional d'Alertes de Desastre i Divulgació tailandès té instal·lades 138 torres d'alerta i disposa de tres boies amb sensors moderns per detectar la formació d'ones gegants, una prop de la costa i les altres al golf de Marhahan, que comparteix amb Birmània.

"Els sistemes d'alerta són cars i el seu manteniment és costós, però cadascun d'ells ens permetria salvar la vida de milers de persones si un nou desastre es produís", va assegurar Dao Darosuwan, treballadora d'aquest organisme tailandès.

La importància de l'educació

La model txeca Petra Nemcova, que després de sobreviure al tsunami va crear una organització no governamental que es dedica a construir escoles a àrees afectades per un desastre natural, va destacar la importància de l'"educació" per evitar més morts.

"El dia va començar com una meravellosa jornada assolellada. Vaig anar a la platja amb la meva parella i en tornar vam començar a fer les maletes, ja que havíem de sortir de l'hotel en dues hores. Així és com ens va sorprendre el tsunami. Així va començar la nostra nova vida", va recordar Petra, que va perdre la seva parella a la tragèdia.

L'Índia i Sri Lanka van recordar les víctimes amb ofrenes al mar, banderes negres o un viatge especial del tren en què van morir 1.700 persones arrossegades per l'onada gegant. Els principals actes a l'Índia, on hi va haver 10.273 morts i 5.823 desapareguts, es van celebrar a l'estat del sud de Tamil Nadu, el més castigat pel tsunami. Associacions de pescadors van convocar actes en una jornada en què els vaixells no van sortir al mar en senyal de dol.