La responsable de Política Exterior de la Unió Europea, Federica Mogherini, va anunciar ahir a Viena que les negociacions nuclears entre l'Iran i la comunitat internacional s'estendran «durant hores o uns quants dies més». Estava previst que les converses multilaterals sobre el programa nuclear de l'Iran acabessin abans de la mitjanit d'ahir, però encara ara queden pendents alguns obstacles que impedeixen un acord entre les parts. «Seguirem negociant en els pròxims dies. Això no significa que estiguem estenent la data límit. Estem interpretant de forma flexible la nostra data límit», va assegurar la política italiana. D'altra banda, la portaveu del Departament d'Estat nord-americà, Marie Harf, va destacar que estaven més preocupats «per la qualitat de l'acord que pel rellotge».

L'alta representant comunitària també va insistir que el moment d'arribar a un acord era ara. «Vaig dir fa un parell de dies que el moment és ara. El moment segueix sent ara. És una finestra que estem usant al màxim, però no pensem tancar aquesta finestra i obrir-ne una altra en un altre moment», va asseverar. Mogherini va dir davant la premsa a la capital austríaca que s'havia «començat a discutir al més alt nivell polític els últims assumptes polítics» i s'havia entrat en «la part més difícil i delicada de les negociacions». Harf va assegurar que s'havien obtingut «progressos substancials en totes les àrees, però aquesta tasca és molt tècnica i implica molts interessos per a tots els països involucrats». Xina, EUA, França, Regne Unit, Rússia i Alemanya negocien sense pausa amb l'Iran des de fa dotze dies a Viena per tancar un històric acord que hauria de posar fi a tretze anys de disputa atòmica i assegurar que el programa atòmic iranià no pot desenvolupar armes nuclears. Els ministres d'Exteriors d'aquests països van mantenir ahir dues sessions de treball, les primeres a aquest nivell des de l'abril passat, amb la intenció de donar l'impuls polític necessari en aquesta fase final de la negociació.

Les parts han apropat la seva posició en una gran majoria de punts en els últims 20 mesos de negociacions, encara que encara segueixen pendents temes com les modalitats per aixecar les sancions internacionals que pesen sobre Iran. A més, es debat el nivell i abast de les inspeccions de l'ONU en la República Islàmica per verificar l'acord.

«Tenim marge. És difícil però tots sabem que tenim una responsabilitat molt important que no podem deixar passar», va reconèixer Mogherini. Aquest tractat, que tindrà un cos general d'unes 20 pàgines i 60 d'annexos, limitarà la política de l'Iran en l'àmbit nuclear durant almenys una dècada.