La publicació ahir d'unes imatges de la reina Isabel II quan era nena fent la salutació nazi, animada pel seu oncle Eduard VIII, qualificada pel palau de Buckingham d'"enganyosa" i "decebedora", ha generat polèmica al Regne Unit. El tabloide The Sun treia a la portada una foto presa d'una filmació de 1933 en què apareix Isabel II, llavors amb 7 anys, amb la seva mare, Isabel; la seva germana, la princesa Margarida, i el seu oncle, llavors príncep de Gal·les i més tard rei Eduard VIII.

"Filmació secreta de 1933 mostra Eduard VIII ensenyant-li la salutació nazi a la Reina", és el titular del diari, que dedicava diverses pàgines a la filmació, de tot just 17 segons. Segons sembla, la cinta va ser presa al castell de Balmoral, a Escòcia, on la llavors princesa Isabel passava les seves vacances, encara que es desconeix com va caure en mans de la premsa.

La publicació no ha estat ben rebuda pel palau de Buckingham, residència de la família reial britànica, que va considerar "decebedor que un film, gravat fa vuit dècades i aparentment de l'arxiu personal de la família de Sa Majestat, fos obtingut i explotat d'aquesta manera". "Molta gent veurà aquestes imatges en el moment i context apropiats. Aquesta és una família jugant i en un moment fent referència a un gest que molts haurien vist en les notícies", va afegir el portaveu del palau.

"Ningú en aquest moment tenia idea de com evolucionaria (el nazisme). Implicar qualsevol altra cosa és enganyós i deshonest", va destacar el portaveu.

No obstant això, el director gerent de The Sun, Stig Abell, va assegurar que va obtenir la cinta de manera "legítima" i que no es tracta de criticar la reina o la reina mare. "És un document històric que realment fa llum sobre el comportament d'Eduard VIII", va dir Abell a la BBC.