Grècia celebrarà eleccions anticipades per segona vegada aquest any, després que el primer ministre, Alexis Tsipras, anunciés la seva dimissió i la justifiqués en la necessitat que el poble legitimi el tercer rescat pactat amb els socis europeus. «El meu mandat del 25 de gener ha acabat. Ara el poble ha de pronunciar-se. Vostès amb el seu vot decidiran si vam negociar bé o no», va dir Tsipras.

El primer ministre va assenyalar que és el torn dels ciutadans de decidir mitjançant el vot «qui ha de conduir Grècia en el camí difícil, però amb esperança, que s'obre», a més de quina força política «negociarà millor la reducció del deute». Va reconèixer que aquesta cita amb les urnes -que es preveu que es convoqui per al 20 de setembre- es produeix davant la necessitat de legitimar un acord que no compleix les promeses que el seu partit, l'esquerrà Syriza, va realitzar abans de les eleccions del 25 de gener. En aquest sentit, Tsipras s'ha vist pressionat per la divisió interna que hi ha al seu partit després de l'acceptació de les condicions dels socis europeus.

«No vam aconseguir el resultat que esperàvem, tampoc ens van tractar com esperàvem, però, donada la situació, vam aconseguir el millor possible», va assegurar. Tsipras va demanar als grecs «un mandat fort» per aconseguir «un govern estable», en línia amb «la societat que vol reformes progressistes».

Després d'anunciar la seva dimissió, es va reunir amb el president de la República, Prokopis Pavlopulos, per presentar-li formalment la seva renúncia i iniciar el procés previst per a la Constitució. Pavlopulos encarregarà a Tsipras la formació d'un nou Govern en un termini de tres dies, al qual aquest ja ha dit que renunciarà.

Llavors Pavlopulos farà aquest encàrrec al president del principal partit de l'oposició, la conservadora Nova Democràcia, i, en cas de fracassar, al líder de la tercera força, el neonazi Albada Daurada, Nikolaos Mijaloliakos. «No es perfila la possibilitat de formar un Govern d'ampli suport. Per això, li demano nomenar, al més aviat possible, un govern de transició, presidit per un dels presidents dels tres tribunals suprems», va dir Tsipras a Pavlopulos.

El líder de Nova Democràcia, Vangelis Meimarakis, va afirmar que la seva formació intentarà constituir un gabinet durant el mandat que se li atorgui, de la mateixa manera que explorarà «les possibilitats per a la formació d'un govern després de les eleccions». Meimarakis va acusar Tsipras de «burlar-se del poble, dels socis europeus, de tots». Va anunciar que es reunirà amb la resta de líders polítics, entre ells el president d'Albada Daurada.

Avís de l'Eurogrup

El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, va afirmar que és «decisiu» que Grècia mantingui ara el seu compromís amb l'Eurozona després de la dimissió del primer ministre grec. «Espero que aquestes eleccions tinguin lloc relativament aviat, de manera que Grècia pugui emprendre importants passos a l'octubre, com estava previst» en el memoràndum d'entesa que recull els ajustos necessaris i les reformes que ha de dur a terme Atenes.

Les notícies que arribaven de Grècia van provocar que la borsa espanyola perdés un 1,81% i el nivell de 10.600 punts. Amb la prima de risc en 141 punts bàsics, l'índex de referència del mercat estatal va baixar 195,40 punts.