Del total de 751 parlamentaris, una desena d'eurodiputats (pertanyents a IU, ICV, Bildu, ERC, Alternativa Gallega i Nova Esquerra Catalana) es van absentar del ple abans de la intervenció del Rei en senyal de rebuig, i va exhibir en els seus escons una pancarta amb el lema "Salut i República", una bandera republicana espanyola i una altra independentista gallega.

L'eurodiputat de CDC, Ramon Tremosa, va explicar a Twitter que ha escoltat el monarca "respectuosament" tal com ha fet "amb tots els caps d'Estat que han passat per Estrasburg en els darrers 5 anys". Tremosa va assegurar que el discurs estava "ple d'arguments d'unitat en línia amb el pensament únic espanyol".

L'eurodiputat d'ERC-NeCat Ernest Maragall va escriure una entrada al seu blog sobre la visita del Rei a Estrasburg en què va mostrar el seu "respecte a la seva figura i persona" però també la seva "profunda decepció, o millor indignació, per la reiterada negació que les institucions de l'Estat fan dels drets democràtics com a ciutadà, com a català, com a espanyol, i com a europeu".

El líder i eurodiputat de Podem Pablo Iglesias va retreure aquest dimecres al rei Felip VI que hagués intervingut en el debat català. En declaracions a la premsa des del Parlament Europeu a Estrasburg, on el monarca va pronunciar el seu discurs, Iglesias va dir que "una figura simbòlica hauria d'intervenir menys en política". "Un cap d'estat ha d'estar a l'alçada per representar tots els ciutadans i no només una prat", ha dit. "Per desgràcia, pel que fa a la qüestió territorial, sembla que a totes les forces i a la monarquia hi ha una part dels ciutadans que els sobra", va lamentar. Segons Iglesias, el Rei "no s'ha de posar en assumptes que han de resoldre democràticament els ciutadans".

El líder de Podemtambé va dir que li agradaria que la propera vegada que un cap d'estat espanyol intervingués al Parlament Europeu "hagués passat per les urnes" i tingués "legitimitat democràtica". en referència ala República.