El president sirià, Bashar al-Assad, va viatjar per primera vegada fora del seu país en més de quatre anys per tractar dimarts a la nit amb el seu homòleg rus i gran aliat, Vladímir Putin, la marxa de les operacions contra l'Estat Islàmic (EI). De la visita llampec del líder sirià a la capital russa el Kremlin va informar només quan Al-Assad es trobava ja de tornada a Damasc.

El president de Rússia, l'aviació de la qual des de fa tres setmanes porta a terme a Síria una campanya de bombardejos contra els gihadistes de l'Estat Islàmic i altres organitzacions terroristes, li va manifestar al líder sirià que els avenços en el terreny militar s'han de veure acompanyats per un procés polític. «Considerem que, sobre la base de la dinàmica positiva en la marxa de les accions militars, una solució duradora a Síria pot aconseguir-se mitjançant un procés polític amb la participació de totes les forces polítiques, de tots els grups ètnics i religiosos», va assegurar Putin.

Al-Assad va explicar al seu amfitrió que l'objectiu de les operacions militars és «eradicar el terrorisme, que entorpeix la consecució d'una sortida política», així com va destacar que la participació de la Força Aèria russa en aquestes accions militars «contribueix a aturar l'expansió de les organitzacions terroristes a Síria». Així mateix, Al-Assad va reiterar la necessitat d'acabar amb totes les formes de suport al terrorisme per «obrir camí al poble sirià per tal que decideixi el seu futur per si mateix».

El president rus va destacar que el seu país està disposat a fer la seva aportació no només a les accions militars contra el terrorisme, sinó també al procés polític, i això «en estret contacte amb altres potències mundials i amb els països de la regió interessats en el solució pacífica del conflicte».

En aquest sentit, el ministre d'Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, i el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, es reuniran demà a Viena amb els caps de la diplomàcia de Turquia i l'Aràbia Saudita per parlar sobre la solució del conflicte a Síria.

Lavrov i Kerry van aconseguir aquest acord després de mantenir una conversa telefònica a iniciativa nord-americana. El cap de la diplomàcia dels Estats Units, que es troba de gira a Europa, va expressar el seu desig que en la reunió amb Lavrov estiguin presents els ministres d'Exteriors de Turquia, Feridun Sinirlioglu, i d'Aràbia Saudita, Adel Al Jubeir, i també el de Jordània. La cita tindrà lloc després que Moscou i Washington signessin un Memoràndum d'Entesa perquè els seus avions evitin incidents a l'espai aeri de Síria.

Amb tot, els Estats Units segueixen negant-se a proporcionar a Rússia dades sobre les posicions dels gihadistes i acusen l'aviació russa d'atacar les posicions de l'oposició moderada siriana entrenada per Washington, així com d'utilitzar bombes de raïm.

Per part seva, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va instar el règim sirià a deixar de llançar bombes de raïm contra la població del seu país i va advertir que «l'enemic ha de ser l'Estat Islàmic i no el poble sirià».

Alemanya segueix apostant per una solució política com a única via al conflicte, tot i que, va apuntar Merkel, el recent viatge a la regió del seu ministre d'Exteriors, Frank-Walter Steinmeier, va demostrar que «ara mateix no sembla que es pugui aconseguir molt ràpidament».