Argentina va estrenar ahir un nou i inèdit cicle polític en el qual l'oficialista Daniel Scioli i el conservador Mauricio Macri protagonitzen una ajustada carrera a la recerca de vots per aconseguir la Presidència en segona volta.

"És el començament d'una nova Argentina", va dir un pletòric *acri en la seva primera roda de premsa després de les eleccions del diumenge, en les quals va superar tots els pronòstics i va sumar un 34,34 % dels sufragis, solament 2,5 punts per sota de Scioli.

"La segona volta és una gran final pel futur del país", va afirmar el candidat oficialista també en el seu primer contacte amb els mitjans, una convocatòria que es va transformar en un acte de campanya en el qual Scioli va tenir el suport de desenes de col·laboradors i simpatitzants.

Malgrat ser el més votat en els comicis presidencials del diumenge, Scioli va ser el gran perdedor de la jornada, no solament perquè no va aconseguir guanyar en primera volta partint com a favorit en les enquestes, sinó perquè es va quedar amb amb prou feines un 36 per cent de vots, un percentatge menor del que va aconseguir en les primàries de l'agost passat.

No obstant això, Scioli va tractar ahir de mostrar-se optimista: "Les coses clares, vam tornar a guanyar l'elecció", va dir, convençut que "estan molt més llunyanes les visions del socialisme i del progressisme de Macri" que de la seva candidatura.

Tots dos candidats ultimen les seves noves estratègies per a la frenètica campanya que es desenvoluparà en les properes quatre setmanes a la recerca del vot de les forces que van quedar fora de la segona volta.

En el punt de mira dels dos aspirants hi ha el peronista dissident Sergio Massa, líder del Front Renovador i de l'aliança Una Nova Alternativa (Una), que, amb el 21,34% dels sufragis assolits el diumenge, s'ha convertit en una peça clau en el nou mapa polític argentí.

Massa va definir anit l'espai que lidera com un "garant" d'un "canvi" per "construir un demà millor" i va avançar que la coalició armarà "un document únic" sobre la seva estratègia política perquè volen "que per una vegada a Argentina no es discuteixin càrrecs, que es discuteixin programes de govern".

Macri i Scioli busquen també el vot d'altres faccions del peronisme, de socialistes i progressistes.

En joc, el 3,27 per cent de vots aconseguit en els comicis del diumenge per Nicolás de la Canella (Front d'Esquerres), el 2,54 per cent del progressisme de Margarita Stolbizer i l'1,67 per cent del federalisme del peronista Adolfo Rodríguez Saá.

A diferència de l'ocorregut en la campanya per a la primera volta presidencial, el candidat kirchnerista es va mostrar disposat a debatre públicament amb Macri i va prometre una "anàlisi profunda des de la responsabilitat i l'autocrítica" dels resultats electorals, que van quedar molt lluny dels deu punts d'avantatge que vaticinaven els sondejos.