Les mesures de seguretat a la frontera amb França en la localitat gironina de la Jonquera s'han incrementat arran dels atemptats de divendres a París, segons va informar la Prefectura dels Pirineus Orientals.

La decisió es produeix després que el mateix divendres s'activés un dispositiu policial en aquest mateix lloc, així com la resta de passos fronterers francesos, per salvaguardar la Cimera del Clima que tindrà lloc a París del 30 de novembre a l'11 de desembre amb presència de nombrosos caps d'estat.

Els nous reforços arriben després que el president de França, François Hollande, declarés l'estat d'emergència per mantenir l'ordre públic i prevenir nous atacs terroristes. L'increment d'efectius permetrà prendre "les precaucions necessàries per enfortir encara més la protecció de la població", indiquen les autoritats franceses.

Des d'Espanya, les forces de seguretat col·laboren amb els seus homòlegs francesos per facilitar-los les tasques amb la informació que necessitin sobre sospitosos, segons detalla el comissari coordinador de fronteres terrestres de la Policia Nacional a Girona, Francisco Pamplona.

La presència de gendarmes es va incrementar notablement a totes les sortides de l'autopista A-9 (La Catalane).

La principal via de comunicació terrestre de Catalunya cap a França, l'AP-7, està oberta i els vehicles poden circular per la frontera i accedir sense moltes complicacions. L'autopista no es va tancar durant la nit tot i que el govern francès va declarar l'estat d'emergència i el tancament de fronteres després dels atemptats.

Però els controls als Pertús es mantenien estrictes des de primera hora del matí. Els agents espa?nyols i francesos van restringir ahir la circulació de l'autopista a un sol carril -cosa que provoca retencions de fins a 1,5 quilòmetres en sentit nord- i van revisar i aturar alguns vehicles.