L'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero es va reunir amb la cancellera de Veneçuela, Delcy Rodríguez, en el marc de la seva visita a Caracas com a acompanyant del procés electoral per als comicis de diumenge, convidat pel Consell Nacional Electoral (CNE) .

Zapatero va assenyalar que havia recordat amb la cancellera les relacions del seu període al capdavant del Govern d'Espanya amb Veneçuela, a més de parlar del procés electoral i de la "previsible" reunió que mantindrà amb el president del país, Nicolás Maduro.

Preguntat sobre el paper de la comunitat internacional en el procés electoral veneçolà, el polític socialista va considerar "fonamental el respecte a la sobirania de Veneçuela" i va destacar que el que es pot fer és "amb humilitat, ajudar a que les coses discorrin bé i a que hi hagi el màxim enteniment, la màxima convivència".

Zapatero va assegurar que romandrà al país fins al proper 8 de desembre, dos dies després dels comicis, i que, d'acord amb la legislació electoral, ha d'elaborar un informe sobre el procés, que lliurarà al CNE dilluns que ve.

El 85 per cent dels veneçolans està descontent amb la situació del país, segons una enquesta publicada el centre d'estudis nord-americà Pew davant les eleccions legislatives que se celebraran diumenge a Veneçuela.

El sondeig, elaborat entre el 6 d'abril i el 6 de maig d'aquest any a partir d'entrevistes personals a Veneçuela amb 1.000 adults, indica també que el descontentament amb la situació del país ha augmentat notablement des de la mort el 2013 del llavors cap d'Estat, Hugo Chávez.

En aquell moment, un 57 per cent es declarava insatisfet amb la situació del país, segons deia llavors Pew, una institució independent amb seu a Washington. Actualment, només el 14 per cent es manifesta complagut amb "com van les coses a Veneçuela".

"Els veneçolans estan molt preocupats per l'economia, especialment la pujada dels preus, la manca de llocs de treball i l'escassetat de productes bàsics", va destacar Pew en l'informe de l'enquesta, que té un marge d'error del 3,5 per cent.

En el terreny econòmic, la inflació representa, de lluny, la major preocupació, segons el 92 per cent dels entrevistats. El sondeig mostra així mateix, que el 68 per cent té una opinió desfavorable del seu president, Nicolás Maduro, davant d'un 29 per cent que li dóna suport.