La bomba nuclear que Corea del Nord diu haver detonat eleva a 2.056 el nombre de proves atòmiques realitzades des de 1945. El primer artefacte va ser detonat pels Estats Units el 16 de juliol de 1945 a Alamogordo. Després de l'èxit de la prova, Washington va llançar dues bombes atòmiques sobre les ciutats japoneses d'Hiroshima i Nagasaki, que van provocar la mort d'unes 200.000 persones fins a finals d'aquell any i a moltes més després a causa de la radioactivitat i malalties. Segons l'Organització del Tractat de Prohibició Completa de Proves Nuclears, el nombre de proves fins al febrer de 2013, quan Pyongyang va detonar l'última bomba, era de 2.055, encara que el nombre real d'explosions és difícil d'establir, ja que en diverses es van produir diferents deflagracions. Els EUA són el país que més proves ha realitzat, amb 1.032, seguits per la Unió Soviètica i Rússia, amb 715. França (210), Regne Unit (45) Xina (45), Corea (4), Índia (3) i Pakistan (2), són els altres països dels quals es té constància de proves. efe/ddg viena

Corea del Nord va assegurar haver donat un important salt dins del seu programa armamentístic en haver detonat amb èxit la seva primera bomba d'hidrogen malgrat que experts i diverses entitats van posar en dubte que Pyongyang hagi aconseguit desenvolupar aquesta tecnologia. En cas que l'afirmació sigui certa, la possessió d'una bomba d'hidrogen (més potent que les provades anteriorment pel règim nord-coreà el 2006, 2009 i 2013) incrementaria el repte en matèria de seguretat que Pyongyang planteja de manera persistent a la comunitat internacional. No obstant això, les autoritats sud-coreanes dubten de la veracitat de la notícia i van destacar que la detonació al Centre d'Assajos Nuclears de Punggye-ri (nord-est del país) va ser menys potent que l'anterior prova atòmica portada a terme per Corea del Nord en aquest mateix lloc al febrer de 2013.

De qualsevol manera, alguns experts van assenyalar que es necessitaran diversos dies per treure conclusions. «Cal fer un bon anàlisi i caldrà temps. Per concloure si ha estat una explosió termonuclear o no, es necessiten almenys un parell de dies, potser fins i tot una setmana», va explicar el responsable del Centre d'Investigació per a l'Abolició d'Armes Nuclears de la Universitat de Nagasaki, Tatsujiro Suzuki.

La bomba d'hidrogen o termonuclear es diferencia de les bombes de fissió dissenyades originalment esls anys quaranta en què empra un primer dispositiu de fissió per propiciar després una reacció major -la fusió d'àtoms d'hidrogen- que multiplica el seu poder devastador. Donada la seva major eficiència i capacitat destructiva, s'estima que totes les armes atòmiques desplegades actualment pels cinc països que tenen arsenals i són signants del Tractat de No Proliferació (EUA, Rússia, Regne Unit, França i Xina) són dispositius de tipus termonuclear.

El Consell de Seguretat de l'ONU va condemnar l'assaig nuclear i va anunciar que treballarà «immediatament» per adoptar una nova resolució de condemna. L'anunci va ser fet per l'ambaixador de l'Uruguai a l'ONU, Elbio Rosselli, el país del qual presideix el Consell aquest mes, en una declaració al final d'una reunió d'emergència realitzada per aquest òrgan de Nacions Unides.

La prova nuclear nord-coreana és «una clara amenaça per a la pau i la seguretat» internacional i una «clara violació» de les resolucions de l'ONU que exigeixen al règim de Pyongyang al final d'aquestes proves. La declaració recorda que en altres ocasions havien amenaçat d'adoptar noves «mesures significatives» en cas que Pyongyang continués amb aquestes proves nuclears.

Condemna de Ban Ki-moon

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va qualificar de «profundament desestabilitzador» i «inquietant» l'assaig nuclear donat a conèixer per Corea del Nord i va exigir a aquest país que cessi immediatament qualsevol activitat en aquest sentit. «Aquest acte és profundament desestabilitzador per a la seguretat regional i soscava greument els esforços internacionals per a la no proliferació» d'armes nuclears, va afirmar Ban.