Un dia abans que el Rei culmini amb Pedro Sánchez i Mariano Rajoy la segona ronda de consultes per a la investidura, Podem i Ciutadans van tornar a posar el focus en el líder socialista, al qual van reclamar que triï amb qui vol pactar, perquè totes dues opcions són "incompatibles" en un mateix Govern. Albert Rivera i Pablo Iglesias es van reunir per segona vegada amb Felip VI i van sortir de l'entrevista a la Zarzuela amb un missatge clar a Pedro Sánchez. O Podem o Ciutadans.

I és que després de setmanes de "temps mort" les posicions dels partits s'han mogut més aviat poc i plana a l'ambient la possibilitat que el Rei ajorni avui la seva decisió de proposar un candidat a la investidura. A falta del que pugui dir Rajoy al Monarca, el PP continua estenent la mà al PSOE i Ciutadans però exclou d'aquest acord Podem.

Malgrat el soroll intern, Pedro Sánchez va insistir que intentarà formar un Govern "de canvi" si Rajoy torna a declinar la investidura. Un Govern "progressista i reformista" en què vol comptar amb Podem i Ciutadans.

Ho va dir en boca del portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, que va afirmar que el seu secretari general "està disposat" a intentar formar govern si el Rei li ho demana avui. Per a Hernando, Sánchez té "l'obligació d'intentar-ho", encara que "raonablement i constitucional li correspondria" fer-ho en primer lloc a Mariano Rajoy.

El problema d'aquest hipotètic acord de Govern és que ni Pablo Iglesias ni Albert Rivera es veuen en aquesta equació. Rivera va deixar clar que ell no posa cap tipus de "cordó sanitari" a Podem, tot i que alhora veu impossible donar suport a un Govern amb Pablo Iglesias perquè, entre altres raons, defensa la celebració de referèndums d'autodeterminació.

Quelcom diferent és que Podem i Ciutadans coincideixin en la necessitat de reformar la llei electoral. Aquí sí que veu Rivera possibilitats d'entesa.

El mateix li passa a Iglesias, que va confirmar al Rei que el seu partit votarà "no" a un Govern de PSOE i Ciutadans. "Amb Podem i amb Ciutadans alhora no es pot", va destacar el líder de Podem, que va alertar que serà Pedro Sánchez qui hagi de triar.

Amb aquest escenari de bloqueig, va guanyant força la hipòtesi que Felip VI pugui decidir no proposar cap candidat i deixar als líders polítics un nou marge perquè d'una vegada comencin a negociar i acostin postures davant la certesa que encara ningú té una majoria suficient per a la investidura. Una hipòtesi que va confirmar el líder de Podem després de reunir-se amb el Monarca.

La "reflexió" del Rei

Segons Iglesias, el Rei li va transmetre la "reflexió" que qui vulgui optar a la investidura ha de tenir un "projecte avançat". El líder de Podem va veure Felip VI "molt prudent" i "molt en la posició que la Constitució li atorga en aquest procés", però va rebutjar avançar què farà avui el Monarca.

Una idea que també va esbossar Albert Rivera. El president de Ciutadans va traslladar a Felip VI que és moment que els partits s'asseguin a negociar i abandonin el "tacticisme" per intentar arribar a un acord que permeti un Govern "de transició", fins i tot encara que el Monarca no proposi encara un candidat.

El president de Ciutadans considera que la fórmula de l'abstenció és "una manera d'implicar-se" i de permetre que s'iniciï la legislatura, recordant que Ciutadans, fins ara, ha estat l'única força que ha "mogut fitxa" en revelar la possibilitat d'abstenir-se en la investidura.