DEBAT D'INVESTIDURA

Homs retreu a Sánchez ser una "mala còpia" de Rajoy

El portaveu de Democràcia i Llibertat ha proposat "posar el comptador a zero" a partir de dilluns que ve per parlar

02.03.2016 | 16:39
Homs retreu a Sánchez ser una "mala còpia" de Rajoy
Homs retreu a Sánchez ser una "mala còpia" de Rajoy

El portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, ha acusat avui el líder del PSOE, Pedro Sánchez, d'estar demostrant fins ara ser "una mala còpia de l'estil del senyor Rajoy" quant al debat sobiranista català.

En la seva intervenció en el debat d'investidura, Homs ha assenyalat que Homs ha advertit que Sánchez, com el president en funcions, Mariano Rajoy, ha decidit que no té "res a parlar amb els independentistes", és a dir, "ni més ni menys que amb dos milions de ciutadans" representats per DiL i per ERC.

I ha considerat que igual que Rajoy, el líder del PSOE recorre a la llei "com a excusa o com a pretext per no fer política".

Homs ha proposat a Sánchez "posar el comptador a zero" a partir de dilluns que ve per parlar perquè DiL està disposada a "contribuir" al canvi de govern.

Però li ha advertit que "tot acord de canvi passa per acceptar la realitat plurinacional" i, en conseqüència, "que es pugui celebrar un referèndum" a Catalunya.

Ha dit per això al líder del PSOE que si la seva posició "és la coneguda fins ara" DiL mantindrà la seva posició de votar "no" a la seva investidura.

"En què es distingeix el PP quan s'acosta a l'agenda catalana i quan s'acosten vostès?", ha preguntat Homs a Sánchez, a qui també ha retret que digui que hi ha una crisi de convivència a Catalunya.

També li ha advertit que el llenguatge "tremendista" no permet arribar a acords i ha demanat que a Espanya es faci com a Catalunya i es passi d'una "actitud reactiva a una actitud propositiva" per donar sortida al problema.

Ha demanat al líder socialista que expliqui, quan proposa que es compleixi l'Estatut, a què Estatut es refereix, al qual es va aprovar per les Corts el 2006 amb el suport del PSOE o al qual va quedar després de ser "retallat" pel Tribunal Constitucional.

I li ha reclamat també si és partidari de "definir les bases d'un nou projecte" o prefereixi més aviat "no fer res més" del que ha proposat fins ara per resoldre el debat català.

"Estem disposats a dialogar", ha insistit Francesc Homs, que ha assegurat que en el seu partit estan oberts a aquest diàleg "sense vetos", però també "sense prejudicis i sense desmemoriament".

I en qualsevol cas li ha advertit que els independentistes catalans seguiran recorrent el "camí" que els ha marcat la ciutadania "a les urnes" i que estan emprenent les institucions catalanes, "on per cert sí que hi ha un govern amb capacitat d'actuar i amb un programa que aplicar".

Homs ha assegurat que en les peticions catalanes no hi ha cap desafiament ni ultimàtum constitucional, sinó que té a veure amb una societat madura que vol renovar els seus vincles amb Espanya.

"Aquí no hi ha ni bons ni dolents, sinó ciutadans que pensen diferent i manifesten les seves opinions de forma diferent", ha subratllat.

D'altra banda, el portaveu de DiL ha posat en qüestió moltes de les mesures que plantegen PSOE i Ciutadans en el seu acord.

Així, ha assenyalat que el compromís dels dos partits per reconstruir l'Estat del benestar entren en "clara contradicció" amb el marc competencial autonòmic.

Per a l'esmentada reconstrucció, segons la seva opinió, s'hauria de "redistribuir l'esforç" en el compliment del dèficit, perquè fins ara, segons la seva opinió, ha pesat més sobre les administracions que suporten les principals polítiques de benestar, les comunitats autònomes, mentre l'administració de l'Estat ha fet "un esforç menor".

"Això sí, el Govern del PP ha estat quatre anys culpant qui no tenia marge per actuar", ha lamentat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

El Tribunal Suprem cita a declarar Rita Barberá pel presumpte blanqueig de capitals

El Tribunal Suprem cita a declarar Rita Barberá pel presumpte blanqueig de capitals

La senadora i exalcaldessa haurà de comparèixer el 21 de novembre

L´home que va amenaçar Puigdemont per Facebook li demana disculpes

Jorge Fernández atribueix el missatge a un "acalorament". Puigdemont ha anunciat que retira la...

Trump apunta a un possible frau electoral als EUA

Trump apunta a un possible frau electoral als EUA

La sospita del candidat republicà marca el darrer debat amb Clinton

El Parlament inicia la tramitació per declarar nuls els judicis sumaríssims del franquisme

El Parlament inicia la tramitació per declarar nuls els judicis sumaríssims del franquisme

La resolució s'ha aprovat durant el pel d'aquest dimecres a la cambra catalana

El TC anul·la la prohibició de les corrides de toros a Catalunya

El TC anul·la la prohibició de les corrides de toros a Catalunya

El tribunal creu que el Parlament té poder per regular els espectacle taurins, però no per...

Enllaços recomanats: Premis cinema