Els partits independentistes catalans van fonamentar el seu vot en contra de la investidura de Pedro Sánchez en la negativa del líder socialista a consultar els catalans sobre el seu futur i van rebutjar unànimement l'acord subscrit amb Ciutadans.

El portaveu d'ERC, Joan Tardà, va aprofitar el debat d'investidura per certificar que els partits independentistes catalans aplicaran el seu full de ruta «amb totes les seves conseqüències».

Va negar que existeixi «fractura» a la societat catalana, com diu el PSOE, i va afirmar que dels resultats de les eleccions autonòmiques del 27 de setembre va néixer el mandat democràtic per construir la independència.

I, per això, va recalcar que les forces independentistes catalanes iniciaran un procés constituent amb l'objectiu d'aconseguir la República de Catalunya.

Segons el seu parer, el parlament català està «legitimat» per iniciar aquest procés constituent cap a la República que el PP, PSOE i Ciutadans «afirmen que no negociaran» per la seva «actitud conservadora, retrògrada i fins i tot estúpida, per estèril».

«Espanya no pot retenir Catalunya sense el consentiment dels catalans», va afegir, i va considerar que Pedro Sánchez «ven la moto» dient que la solució és en la reforma de la Constitució.

Per al portaveu de DL, Francesc Homs, el líder del PSOE està demostrant fins ara ser «una mala còpia de l'estil del senyor Rajoy» i el va acusar de recórrer a la llei «com a excusa o com a pretext per no fer política».

Va advertir que Sánchez, com el president en funcions, Mariano Rajoy, ha decidit que no té «res a parlar amb els independentistes», és a dir, «ni més ni menys que amb dos milions de ciutadans» representats per DL i per ERC.

Homs va proposar a Sánchez «posar el comptador a zero» a partir de dilluns que ve per parlar, perquè DL està disposada a «contribuir» al canvi de govern.

Però li va advertir que «tot acord de canvi passa per acceptar la realitat plurinacional» i, en conseqüència, «que es pugui celebrar un referèndum» a Catalunya.

Va subratllar que el llenguatge «tremendista» no permet arribar a acords i va demanar que a Espanya es faci com a Catalunya i es passi d'una «actitud reactiva a una actitud propositiva» per donar sortida al problema.

«Estem disposats a dialogar», va insistir Homs, qui va assegurar que en el seu partit estan oberts a aquest diàleg «sense vetos», però també «sense prejudicis i sense desmemoriament».

I en qualsevol cas el va avisar, igual de Tardà, que els independentistes catalans seguiran recorrent el «camí» que els va marcar la ciutadania «a les urnes» i que estan emprenent les institucions catalanes.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va oferir a Democràcia i Llibertat «parlar de tot» i buscar un nou encaix per a Catalunya dins de la Constitució sempre que faci marxa enrere en les seves aspiracions independentistes i que sigui dins de la llei.

Sánchez va allargar la mà a la candidatura de DL durant el debat mantingut a la sessió d'investidura en l'hemicicle del Congrés amb el portaveu de d´aquest partit, Francesc Homs, que va confirmar el seu vot contrari perquè fos president.

El líder del PSOE va lamentar la postura de DL i que s'escudi en el referèndum a Catalunya per justificar el rebuig que hi hagi un govern de canvi.

Segons Sánchez, és paradoxal que Democràcia i Llibertat torni a defensar el referèndum, igual que Podem, quan els independentistes creuen que «aquesta pantalla» està superada.

«Estan utilitzant de nou la consulta com a espantall o esquer per no defensar i no propiciar que es pugui aconseguir un govern», va criticar Homs, al qual va reiterar que no està disposat que la governabilitat d'Espanya descansi en els independentistes catalans.