El fins ara ministre d'Agricultura d'Islàndia, el centrista Sigurdur Ingi Jóhannsson, va assumir formalment el comandament de l'Executiu en substitució del seu company de partit Sigmundur David Gunnlaugsson, que va deixar el càrrec després de revelar-se la seva vinculació amb els anomenats «papers de Panamà». El Partit Progressista i el Partit de la Independència, al poder des de 2013, havien acordat dimecres a la nit mantenir el seu govern de coalició i avançar les eleccions generals a la tardor, sense data concreta, fins després de completar punts del seu programa com l'eliminació dels controls de capitals introduïts el 2008. El nou Executiu presentat davant el president islandès, "lafur Ragnar Grimson, inclou a més un parell de canvis: el ministre d'Agricultura i Pesca serà Gunnar Bragi Sveinsson i la cartera d'Afers Exteriors serà ocupada per Lilja Dögg Alfre?sdóttir, que exercia com a assessora econòmica del Govern. efe/Ddg copenhague

El primer ministre britànic, David Cameron, va admetre que va posseir accions per valor de 37.500 euros en un fons d'inversió offshore creat pel seu pare, Ian Cameron. El cap del Govern britànic va reconèixer que va ser titular juntament amb la seva dona, Saman?tha, de 5.000 títols de Blairmore Investment Trust, una societat registrada a les Bahames, entre 1997 i gener de 2010, quatre mesos abans de prendre possessió com a primer ministre. Cameron va assegurar que no té «res a amagar» després que les filtracions a la premsa internacional d'11 milions de documents del bufet panameny Mossack Fonseca revelessin els negocis en paradisos fiscals del seu pare, mort el 2010.

Paral·lelament, un fiscal argentí va afirmar que hi ha elements per investigar el president, Mauricio Macri, per una possible «omissió de dades en la seva declaració jurada» arran de la seva participació en una empresa constituïda a les Bahames, l'existència de la qual es va conèixer gràcies als anomenats «papers de Panamà». El procurador Federico Delgado va confirmar la seva intenció d'investigar el mandatari després que el diputat kirchnerista Norman Martínez presentés una denúncia contra Macri.

«Hem de determinar si efectivament el president Macri va ometre posar la seva participació societària en la declaració jurada davant l'AFIP (Administració Federal d'Ingressos Públics, el fisc argentí) i l'Oficina Anticorrupció, i després determinar si aquesta omissió va ser maliciosa», va detallar el fiscal.

La investigació investigarà el paper que va tenir Macri en les societats Kagemusha i Fleg Trading, constituïdes a illes del Carib, esmentades en els documents del despatx d'advocats panameny Mossack Fonseca, filtrats als mitjans de comunicació i fets públics des del passat diumenge.

«D'altra banda, el senyor Martínez denuncia que cal investigar la vida d'aquestes societats, el desenvolupament de l'àrea de negocis, determinar si hi ha alguna maniobra delictiva i eventualment, si n'hi ha, si el president, com a soci va participar d'aquests comportaments», va afegir Delgado. Per part seva, el president rus, Vladímir Putin, va negar cap taca de corrupció i va acusar els Estats Units d'estar darrere de les filtracions dels «papers de Panamà», l'objectiu dels quals seria desestabilitzar la situació social i política a Rússia. «Darrere d'això hi ha càrrecs públics i els òrgans oficials dels propis Estats Units, ens ho va demostrar Wikileaks», va explicar Putin durant un fòrum mediàtic a Sant Petersburg.

Un «producte informatiu»

El president rus va qualificar aquests documents de «producte informatiu» elaborat per encàrrec d'Occident per contrarestar la creixent independència política i econòmica de Rússia, com segons el seu parer va quedar demostrat recentment a Ucraïna i Síria. A més de recordar que el seu nom no apareix en cap dels documents, va defensar aferrissadament el seu amic, el violoncel·lista Serguei Rolduguin, acusat de crear empreses opaques a Panamà amb ajuda d'empreses estatals russes.

«Van fer un repàs a aquestes empreses opaques. El vostre humil servidor no apareix allà. No hi ha res a parlar. I què van fer? Van fabricar un producte informatiu. Van trobar els meus coneguts i amics, és a dir, van furgar i li van donar forma», va dir.

Es va mostrar «orgullós» dels seus amics, en particular de Rolduguin, padrí d'una de les seves filles, al qual va descriure com «un gran músic», i va recordar que va dedicar gairebé tots els diners que va guanyar a adquirir a l'estranger instruments musicals. «Hi ha un amic del president de Rússia que ha fet alguna cosa. Probablement això té indicis de corrupció. Quins indicis? Res de res», va insistir.